In alle hectiek vandaag de dag zal brancheorganisatie ANVR niet alleen met actuele coronaproblemen bezig moeten zijn. Haar eigen toekomst eist ook de aandacht. Er dreigt een financieel debacle volgend jaar. Grofweg 1 miljoen van de 1,7 miljoen euro aan jaarlijkse (contributie)inkomsten van de ANVR is namelijk omzet gerelateerd. De enorme omzetdaling in dit coronajaar knalt de omzetten van touroperators naar beneden en slaat dus een reuze gat in de begroting voor 2021 van misschien wel meer dan een half miljoen euro.

Daar zal een oplossing voor moeten worden gevonden. De afgelopen maanden heeft de ANVR de noodzaak van haar bestaan eens temeer aangetoond. Terecht oogstte het relatief kleine team van directeur Frank Oostdam enorm veel lof. Er is de afgelopen weken keihard gewerkt en veel bereikt. ANVR’s personele kosten bedragen dit jaar ongeveer 1 miljoen euro.

Extra ledenvergadering

Op 11 juni organiseert de ANVR een extra algemene ledenvergadering. Deze virtuele ‘bijeenkomst’ zal door alle coronaproblemen ongetwijfeld anders verlopen dan de jaarlijkse meeting van een klein half uur voorafgaand aan de nieuwjaarsreceptie in Baarn, waar in ijltempo vooral hamerstukken worden afgehandeld.

Agenten vrezen

Een aantal reisagenten en ZRA’s probeert zich te verenigen om op die ledenvergadering op 11 juni een verandering teweeg te brengen in de consumentenvoorwaarden. Zij willen hun klanten niet gedwongen naar dit voorjaar geboekte bestemmingen moeten sturen als zij daar enorme weerstand tegen hebben, maar wel moeten omdat er weer naar gevlogen wordt. Dat zouden bestemmingen kunnen zijn waar de situatie nog lang niet 100% normaal is, waardoor er geen sprake kan zijn van een fijne vakantiebeleving. Zeker in de opstartperiode vrezen agenten vervelende gesprekken daarover met hun clientèle die ten koste gaan van de onderlinge relatie.

Author

3 Comments

  1. ‘ANVR’s personele kosten bedragen dit jaar ongeveer 1 miljoen euro.’ Misschien eerst een snijden in eigen vlees ANVR?

Write A Comment