‘Wist je dat je als je in Haarlem nu een nieuw paspoort aanvraagt je bijna twee maanden moet wachten op de afspraak (en vervolgens 5 dagen tot het paspoort er is)?
Ik was nog net op tijd voor mijn dochter. Het schijnt in bijna alle grote gemeente zo lang te duren. Groot probleem voor de zomervakanties, als mensen nu niet aanvragen.
Zul je zien, kunnen mensen straks eindelijk zonder al te veel Corona gedoe op vakantie, moeten we alsnog annuleren omdat ze het paspoort niet op tijd kunnen krijgen… whaaaaa.’

Dit laat Petra Hermans (The Travel Stylist) uit Haarlem mij weten. En dat is schrikken natuurlijk en ik haast mij dit aan je door te geven. Nou telt ons land bijna 350 gemeenten, dus het zou een hele klus zijn om aan te geven hoe het waar gesteld is met de wachttijd. Check het derhalve bij de gemeente waarin je opereert en attendeer sowieso je klanten op het risico van een lange wachttijd als gevolg van corona nasleep en personeelstekorten.

Lijkt me trouwens handig om van je (vaste) klanten te weten wanneer hun paspoort(en) vernieuwd/verlengd moeten worden. Leuk service puntje.

Ik woon sinds kort in Almere en heb het even gecheckt bij de gemeente. Daar is een nieuw aangevraagd paspoort binnen 5 werkdagen klaar. Bij de gemeente Amsterdam is de wachttijd 6 werkdagen en bij een spoedaanvraag slechts 2 werkdagen (kost vijf tientjes meer).

Ongeveer hetzelfde dus als in de gemeente Haarlem van Petra. Maar dat blijkt bij verdere navraag het probleem ook niet te zijn. De wekenlange vertragingen gaan hem zitten in de wachttijden om aan de gemeentelijke balie te kunnen verschijnen. In Amsterdam kan je aan het stadsloket pas weer terecht vanaf 7 juni, maar dan zal een stormloop waarschijnlijk voor lange wachttijden zorgen.

Tot slot tip ik even de interessante discussie onder mijn blog over de ILT-boetes aan KLM, SQ en Cathay Pacific om dubbele betalingen van door D-reizen verkwanseld retourgeld.

jan@lokhoff.nl

Reacties? Graag. Wel met vermelding van de volledige naam.

Author

Write A Comment