Voor politiek Den Haag telt de reissector niet mee. Bij al hun zorgen voor de economie als gevolg van lockdowns wordt onze branche gediscrimineerd. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen willen partijen zich niet branden aan het ‘bevorderen’ van milieuschade als gevolg van vakantie(vlieg)reizen naar het buitenland.

Hoe anders kan je het verklaren dat de regering de boel platgooit tot 19 januari, maar alleen de reisbranche tot half maart op slot draait. Nog erger, expres of uit onkunde wordt niet alleen het reizen naar het buitenland ontraden, maar ook het boeken van vakanties in die periode…

In het Kamerdebat daags na de televisietoespraak van premier Rutte over de lockdown noteerde ik de cynische uitspraken ‘Het blijft bitter dat mensen in de rij staan om te gaan vliegen’, ‘Het leek wel ‘black friday’ op Schiphol’ en ‘Het is asociaal om op vakantie te gaan’. Er is geen enkele begrip voor mensen die geheel legaal en geen regel overtredend naar een gele bestemming of hun (tweede) huis vliegen.

Je zult mij niet horen fluiten of op pannen zien meppen als demonstrant tegen coronamaatregelen. Wat moet, moet, hoe vervelend en schaderijk dat ook zeker voor reisbranche is. Maar mag de reisindustrie alsjeblieft rekenen op een gelijke behandeling? Bij de jongste steunmaatregelen visten we ook alweer achter het net. ‘Voor reisondernemingen is het van groot belang dat een aantal weeffouten in de generieke steunmaatregelen NOW en TVL worden opgelost. Anders wordt het wel een heel zware winter en zullen veel reisondernemingen het helaas niet redden.’ Aldus ANVR-voorzitter Frank Oostdam in een reactie na de discriminatoire lockdown.

Nu torpedeert het kabinet zonder enige aankondiging vooraf niet alleen de hele wintervakantie periode, maar ook de voor de business in het slappe voorseizoen zo belangrijke voorjaarsvakantie.

Alle reiswinkels moeten hun deuren op slot gooien. In ieder geval tot 19 januari en waarschijnlijk tot half maart 2021. Telefoon en internet zijn de laatste redmiddelen om de groene oppositie tegen toerisme te trotseren. Op 30 november schreef ik al een blog over de politieke onwil om de reisbranche te helpen. Helaas wordt die antipathie nu steeds duidelijker.

Veel bewindslieden hoor ik zeggen dat er weer licht aan het einde van de tunnel gloort. Zo willen ze de natie perspectief en hoop te bieden. Met de verlengde periode voor de reissector, is dat licht voor ons nog lang niet in zicht. Voor veel reisondernemers is die verlengde lockdown misschien nou net de nekslag.

jan@lokhoff.nl

Author

1 Comment

  1. Ik kan niet anders dan je commentaar onderschrijven. Erg genoeg dat ‘de politiek’ en ‘de overheid’ zo’n groot pak boter op het hoofd heeft want de drukte op Schiphol kwam hoofdzakelijk door onderbezetting bij dit overheidsbedrijf en met name bij de marechaussee. Ook KLM krijgt miljarden steun maar eigenlijk mogen de klanten niet reizen want al het buitenland is ‘oranje’. Op welke wijze kun je nog meer met verschillende maten meten?!

Write A Comment