Subliem, die actie van TUI om een vakantiepartij op te richten en daarmee vlak voor de stemdagen viraal te gaan. Passend ook bij de statuur van een marktleider om via de kieslijst branchecollega’s en reisprominenten erbij te betrekken, al hadden daar meer vrouwen op mogen staan. Inclusief is de lijst dus niet, zwarte of gekleurde branchegenoten staan er jammer genoeg helemaal niet op.

Lijsttrekker Arjan Kers moet zich wel realiseren dat het bij de oprichting alleen niet mag blijven. De staat van het land vraagt namelijk direct na 17 maart een snelle formatie om met een nieuw Kabinetsteam de pandemie keihard te lijf te gaan en de oranje Europese bestemmingen op geel te zetten. De persconferentie eind maart is voor de reisbranche daarbij van cruciaal belang voor de meivakanties.

De vervolgtaak voor Arjan Kers en zijn collega’s is het bewerken van partijen aan de formatietafel. Het is gebruikelijk dat politieke partijen met hun eisen voor regeringsdeelname de formateur bestoken. Ik zou zeggen, hup vice-voorzitter Arjan vraag maar hulp aan je voorzitter in het ANVR-bestuur op jouw lijst van de Partij voor de Vakantie. Begin maar met een minister of staatssecretaris van Toerisme. Jullie kunnen aan lijst collega Remco Dijkstra vragen welke weg je daarvoor het beste kan bewandelen. Hij heeft jaren voor de VVD in de Tweede Kamer gezeten en weet dus hoe de hazen lopen.

De formatietafel voor je winnen is een mooi begin om daarna als ANVR hetzelfde te doen bij het nieuwe Kabinet en de vele nieuwkomers in de Tweede Kamer. Daarmee moet het lobbywerk van scratch af aan worden opgepakt. Er is werk aan de winkels straks, want afgelopen jaar bleek pijnlijk genoeg politiek Den Haag de reisbranche niet te kennen.

Vitamine V

Toen ik de oproep om voor de PvdV te stemmen van mijn TUI-reisbureau ontving, moest ik meteen denken aan een even ludieke actie van dezelfde marktleider, maar dan nog voor het oorspronkelijke merk Holland International eind jaren negentig onder het motto ‘Vitamine V’. Met een knipoog naar het toen waanzinnig populaire Vara-programma ‘Zeg ns Aaa’, schreef de daarin acterende dokter Manfred de Graaf Nederlandse in de TV-reclame zieke patiënten een vakantie als Vitamine V voor. Het was destijds meer een branchecampagne dan eentje voor het bedrijf, want dat kwam eigenlijk zelf niet aan bod in de spots. Hij werd dan ook voortijdig gestopt.

Transavia via ANVR

Iets heel anders. Ik hoor dat eigen reizen samenstellende reisbureaus en ZRA’s problemen vrezen met klanten voor wie ze met Transavia een meivakantie hebben geregeld. Triest genoeg zijn het veelal klanten die hun meivakantie 2020 door corona in het water zagen vallen en hem doorschoven naar 2021. Onverhoopt moet dat straks weer gebeuren als eind van de maand (een deel van) Zuid-Europa en steden niet geel kleuren. Een strop voor iedereen, weer extra werk, maar het is niet anders.

Meteen omboeken naar mei 2022 of geld terug is bij Transavia niet mogelijk. De maatschappij adviseert om als eerste stap om te boeken naar de tweede helft september, omdat dan de reserveringen voor 2022 opengaan, zodat desgewenst geschoven kan worden naar volgend jaar mei. Via de kanalen van de ANVR is dat voor leden bij (handhaving van) de code Oranje gratis. Alleen eventuele meerkosten van een ticket worden zoals gebruikelijk in rekening gebracht.

Dat is een pre voor de georganiseerde reisbranche, want doe-het-zelf consumenten betalen voor een omboeking 35 euro als ze geen flexticket (18 euro voor een retourtje extra) hebben gekocht.

jan@lokhoff.nl


Author

Write A Comment