In een brief aan de leden over welke stappen er worden genomen nu de steun stopt volgende maand, laat de ANVR weten ook ludieke acties te overwegen. De reiskoepel wil meer doen dan de gebruikelijke lobby, zoals de vraag om een Kamerdebat te houden over de steunstop aan de reisbranche, een brief met argumenten naar de vaste Kamercommissie van Economische Zaken en het overleg weer vernieuwen met Buitenlandse Zaken over een ‘oranjestop’ van bestemmingen buiten de Europese Unie.

Wat dat laatste betreft: je zou toch zeggen dat de ANVR dagelijks op de deur beukt van BZ om de verre reiswereld te openen? In de media hoorde ik vaak TUI-manager Arjen Kers praten over dagelijkse contacten met het reisadvies-ministerie. Ook zijn woordvoerder Petra Kok noemde die voor de camera. Dan denk ik ‘vernieuwen’ van dat overleg, er is toch contact. Los daarvan, toen touroperator Marjan van der Herberg (rondreisopmaat.nl) een brief schreef aan de staatssecretaris van EZ, kreeg zij als antwoord dat het ministerie niet in gesprek gaat met individuele bedrijven…

Maar goed, die ludieke plannen. Graag roep ik al mijn lezers op om de ANVR te voorzien met ideeën voor ludieke acties. Reageer svp onder mijn blog op de site of onder de postings op LinkedIn en Facebook. Wil je de ANVR direct benaderen. Ook prima: stuur je suggestie naar secretariaat@anvr.nl

Ik hoop dat het ANVR-bureau in Leusden overspoeld wordt met leuke, gekke, knotsgekke, harde en vooral publiciteit trekkende creatieve voorstellen, die uiteraard wel op redelijk korte termijn uitvoerbaar moeten zijn. Misschien kunnen de toeristische pr/marketing bureaus ook een duit in het zakje doen. Ik ben benieuwd.

In de brief aan de leden lees ik verder dat de ANVR stoute schoenen aantrekt: ‘Ook kijkt de ANVR naar het vergroten van de mogelijkheden om bij een oranje reisadvies toch vakanties uit de voeren, uiteraard wel op een goede en verantwoorde manier.’

Zelf suggereerde ik al om naar de rechter te stappen. Dwing de overheid maar af voor de reisbranche dezelfde argumenten te gebruiken als voor nachtclubs. Den Haag is als de dood voor rechtszaken. De tijd van gedwee met de pet in de hand op audiëntie gaan op een ministerie lijkt me nu wel een gepasseerd station. Dat levert niks op.

jan@lokhoff.nl

Author

3 Comments

  1. De tijd van ludieke acties lijkt me voorbij. De ANVR moet de oppositie in de Tweede Kamer mobiliseren om de werkelijke totstandkoming van die reisadviezen boven water te krijgen. We worden ongelooflijk in de maling genomen door MinBuZa, die deze reisadviezen als zorgvuldig, neutraal en onafhankelijk presenteert. Er zijn zo langzamerhand genoeg bewijzen om dat aan te vechten. Er zijn vier (4!) mensen verantwoordelijk voor de reisadviezen van 220 landen. Alleen dat al. Het lijkt nergens op: transparantie is ver te zoeken, ze houden informatie achter, bronvermelding ontbreekt; ze schermen met contacten die er niet zijn (geheime diensten bijvoorbeeld) en spreken van ambassade staf die reizen zouden maken om de veiligheidssituatie in bepaalde gebieden te controleren. Ik heb er nog nooit enig bewijs van gezien. Er wordt met twee maten gemeten. Landen buiten Europa worden anders beoordeeld dan landen in Europa. De Rekenkamer heeft niet kunnen vinden waar die adviezen op gebaseerd zijn. Dossiers zijn onvolledig, belangrijke informatie is niet te vinden, etc.. Het is hoog tijd voor een onafhankelijk onderzoek.

  2. Wat denk je van het ‘kruisigen’ van de reiswereld op het Binnenhof/Plein? Richten we drie kruizen op en geven we Pilatus (met een masker van Rutte) de keuze tussen het kruisigen van de reiswereld en twee ‘Barabbassen’. Andere creatieve geesten kunnen best twee ‘hobbies’ van het kabinet verzinnen die geldverslindend en discutabel zijn en wel in stand worden gehouden. En dan schreeuwen de massaal aanwezige vertegenwoordigers van de reiswereld ‘kruisig de reiswereld’. Zoiets?

  3. Reisadviezen: Engeland nog steeds oranje, maar Oekraïne, Saoudi Arabië (en de mensenrechten dan?) en delen van Armenië en Azerbeidzjan op geel. Een rondreis door Azië is inmiddels ook al weer mogelijk: in Zuid-Korea, Singapore en Brunei kan je helemaal los. Dit voor wat betreft de adviezen van de overheid.
    Laten wij als reiswereld laten zien waar de kennis écht aanwezig is en nu eens al die adviezen van land tot land herbeoordelen en alle landen die op oranje staan, maar waarbij die open zijn voor toerisme (check de verkeersbureaus en ministeries voor toerisme) en zo de wereldkaart opnieuw gaan inkleuren. Dit wordt onze routekaart naar de vrijheid en die presenteren we breeduit in de landelijke media. Plus we sturen de wereldkaart naar elk kamerlid en bewindspersoon uit het kabinet. Een soort van virtuele bestorming van het Binnenhof. Daar hoeven dus geen slachtoffers bij te vallen.
    Elke week een keurige update, net als BuZa op donderdag en we hebben een prachtig PR middel in handen waarmee we wekelijks de pers kunnen halen. Is ook niet heel duur.

Write A Comment