Na de verkoop van zijn FOX Reizen verdween mede-oprichter Jos Neijenhuis in de anonimiteit. Dat wil niet zeggen dat hij FOX uit het oog verloor. Met pijn in zijn hart ziet hij de teloorgang voltrekken van mooie bedrijf. Na lezing van mijn blog kon hij het niet nalaten (bevestigend) te reageren. Je leest zijn reactie hieronder:

Beste Jan,
Het artikel ‘FOX onderaan in truttig ANWB-aanbod’ heeft mij geraakt en ik wil hier graag op reageren.

Als mede-oprichter van FOX vind ik het heel erg om te moeten lezen wat er met dit mooie bedrijf- ons bedrijf toen- is gebeurd. Toen wij (Dick Broeke en ik) met ANWB in zee gingen waren we de grootste aanbieder op verre reizen en verreweg het meest renderende reisbedrijf van Nederland.

Onze jaarlijkse repeat lag boven de 30%. Met ANWB en ruim 4.5 miljoen trouwe leden zagen we een gigantisch potentieel, we hadden gewoon geen betere
partij kunnen wensen. Ik moet je zeggen dat in de vier jaar earn-out er amper sprake was van enige samenwerking, sterker nog FOX is geheel op eigen kracht stand-alone verder gegroeid. Voor advertenties in de Kampioen moest gewoon worden betaald net als de andere aanbieders.

Wel kregen we te maken met heel erg veel ambtelijke molens, ergernissen en vooral veel, veel vergaderingen.

Er werken bij ANWB ambtenaren, geen ondernemers. Zo maakten we op een jaar ‘te veel’ winst. Of de reizen niet goedkoper konden want men was bang voor eventuele kritische vragen van leden op de Algemene Ledenvergadering? Een ondernemer gaat voor winstmaximalisatie, dat is de basis.

Geen idee van ondernemen. Toen Dick en ik na vier jaar earn-out vertrokken is het met FOX heel erg bergafwaarts gegaan. Goedbetaalde CEO’s kwamen en vertrokken, geen enkele had ondernemerskwaliteiten, passie en liefde voor het bedrijf.

Spraakmakende campagnes verdwenen, jarenlang werd geleund op bepaalde succesformules zonder verder enige innovaties.
Ik kan zo wel even doorgaan.

Je hebt gelijk dat concurrenten van FOX nu in het gat springen. Terecht!
Ik troost me maar met de gedachte dat alles vergankelijk is – ook FOX – en dat Frangken Tuhumena van 333Travel (mijn trouwe FOX rechterhand van weleer)
een van die concurrenten is, want als ik een persoon het succes gun is hij het wel.

Jos Neijenhuis
Mede-oprichter FOX Vakanties en ex CEO

Author

4 Comments

  1. Een erg interessante brief van Jos Neijenhuis, een ondernemer in de reisindustrie voor wie ik altijd veel bewondering heb gehad. Ik ontmoette Jos in Februari, 1991, op een studiereis van Singapore Airlines naar de Filipijnen. We hebben ontzettend veel lol gehad. Spijtig om de teloorgang van Fox te vernemen maar ook iets om lering uit te trekken.

  2. Nu al 3 keer een blog over Fox en ik begin me af te vragen: waarom? De oprichters hebben het destijds voor goed geld verkocht (neem ik aan) aan de ANWB. De nieuwe eigenaar heeft een andere bedrijfsvoering, een andere focus of andere ideeën over hoe met Fox verder te gaan. Dat is hun goed recht, lijkt me zo dus ik snap de ophef niet?

  3. Een zeer triest beleid. En zo ingeloiflijk jammer dat zo’n prachtig bedrijf als Fix was door het putje gaat. Een verkeerde aankoper, niet de juiste zelfde visie gehad als de FOX oprichters. In my mind herinner ik me nog de telorgang van Sudtours na de overname.

  4. Voor het bedrijf Fox is het jammer , voor ons als ondernemers is het geen groot verlies want ze gaven weinig tot geen commissie en dus net als Kras Reizen vind ik het wat minder erg….

Write A Comment