Om vliegvakanties uit de verdomhoek te halen. Om klimaatactivisten hun mond te snoeren. Om te voorkomen dat de reis- en luchtvaartsector degradeert naar het nieuwe roken. Om te bereiken dat onze vlieg business zonder negatieve bijsmaak geaccepteerd wordt?
Om dat te bewerkstelligen zie ik kansen. Zo meteen over EU-commissaris Frans Timmermans…
Eerst val ik meteen maar met de deur in huis: een opslag op elk vliegticket van 10, 20 euro. Nee, vliegmaatschappijen en touroperators, niet meteen op tilt springen. De ‘pricing in the air’ is immers een mysterie voor iedereen, zelfs travelpro’s hebben geen idee hoe de yield programma’s precies werken. Er zal nauwelijks een ticket of vliegvakantie minder door worden verkocht.
Even een voorbeeldje. Van het padje af Elske Doets hekelde haar klanten dat ze voor een lowcost achtige airline kozen vanwege een ticket van 200 euro naar Amerika. Terwijl zij die uitspraak deed, startte KLM haar bekende dealactie en vond ik een vlucht naar New York voor iets meer dan 200 euro… Niemand doorziet die tarievenstrijd in de lucht, laat staan dat ie voorspelbaar is.
In ons land gaat het jaarlijks om ruim 30 miljoen tickets. Een tientje op de prijs levert dus 300 miljoen op. Wie zou het merken? Zelfs als je er 20 euro bovenop gooit, kraait er volgens mij geen haan naar. Praat je wel over 600 miljoen, te besteden aan schoner vliegen, op welke manier dan ook. Kan dat niet snel genoeg, dan beginnen deels met opzichtig compenseren.
Nu naar EU-hotemetoot Frans Timmermans. Zou de Green Deal-man al gedacht hebben aan een ticketopslag van 20 euro in alle lidstaten? Hebben we het meteen over big money, ruim 2 miljard euro per jaar.
Dat bedrag dient natuurlijk in zijn geheel besteed te worden aan de ontwikkeling van klimaatneutraal vliegen. Einde aanvallen van klimaatactivisten; misschien wel applaus uit die hoek…
Ik zou zeggen, ANVR, Barin, VvKR, Schiphol (?) sla de handen ineen. Start deze en start deze Green Fly Deal en snoer de kritische monden. Even dromen: het zou ook een project van IATA en Verenigde Naties kunnen zijn…
jan@lokhoff.nl
Author
Jan Lokhoff
4 Comments
Jan, IATA is al jarenlang bezig met green-deals. Heb je gehoord van SAF? De industrie werkt keihard om CO2 te reduceren en schoner te vliegen. Elke (overheids)beperking zorgt er echter voor dat er minder geld overblijft voor de industrie om te innoveren. Vaak zie je dat dit soort opslagen toegevoegd worden aan de algemene middelen en niet aan schoner vliegen. Of zoals je het Willie Walsh ook wel hoort zeggen. “Its just ordinary steal”
Dus jouw stelling is: hef alle beperkingen op en laat iedereen zoveel mogelijk vliegen zodat er veel geld wordt verdiend door de industrie. Met dat geld gaan ze dan automatisch keihard investeren in het schoner vliegen en het beperken van de CO2 uitstoot? Valt dat niet onder wishful thinking?
Ik heb nog nooit meegemaakt dat verhoging van de prijs minder consumptie, autogebruik, of reductie vliegverkeer heeft opgeleverd. En al helemaal niet dat dit ten goede komt aan vernieuwingen.
Wel is het zo dat mensen die het moeilijk hebben niet meer kunnen vliegen autorijden of eten. De recente inflatie is daar weer een goed voorbeeld voor.
Alles leuk en aardig maar het zou beter zijn om de bron aan ye pakken dan de gebruiker. De gebruiker stapt in een vliegtuig, bus, auto of schip. Als wereldwijd de producenten en ontwerpers de verplichting zouden hebben om milieu vriendelijke vervoermiddelen te produceren vaart iedereen daar wel bij.