De ANVR wil zo snel mogelijk om de tafel met de aanvragers van de buitengewone ledenvergadering. Dat antwoordde voorzitter Frank Oostdam mij vanochtend naar aanleiding van geruchten dat het lidmaatschap van de DTRU-leden zou zijn opgeschort. Daar is volgens Frank echter geen sprake van. Het drama binnen zijn brancheclub ziet hij als een interne kwestie en wil daar nu niet verder op ingaan. De virtuele vergadering is geagendeerd op 30 maart van 16.00 tot 17.00 uur.

Je kunt het ANVR-bestuur verplichten tot het uitschreven van zo’n bijzondere vergadering als dat door leden wordt gedaan met tenminste 10% van de stemmen. De vijf leden van de jonge belangenvereniging DTRU (D-rt, Dutch Travel Alliance, Face2Face Travel, Travel Company Direct en Travel XL) beschikken daar met 13,8% (158 stemmen) ruimschoots over.

Het totaal aantal stemmen van de ANVR-leden bedraagt 1.164. De DTRU-oprichters vroegen de meeting overigens aan samen met Travel Counsellors (20 stemmen), The Travel Club (44), Otravo (23) en ITAC (16), waardoor het totaal uitkomt op 261 stemmen, ruim 22%.

Het is interessant om de stemmenverhouding in de ANVR eens onder de loep te nemen. Niet iedereen heeft die goed in het vizier. Ik ving zelfs bot bij een prominent bestuurslid, die mij het niet kon vertellen. De buitenwacht denkt dat het grote lid TUI de vergaderingen domineert. Dat valt echter wel mee. TUI heeft 91 stemmen, dat is nog geen 8% van het totaal. Ik noem het stemmenaantal van een paar andere touroperators: ANWB 10, De Jong Intra 8, Corendon 43 (Stip 4) en Sunweb 39.

Grootste lid is zeker BCD. OTA-dochter Travix heeft 83 stemmen en de zakenreispoot nog eens 31, samen dus 114, goed voor bijna 10%. Ook geen kleintje is Expedia met 26 stemmen. Het zal een hele kluif worden voor de protestgroep tegen de hoogte van de contributie 2021 om voldoende leden voor hun voorstel te winnen.

Intussen is het niet alleen binnen de ANVR-club hommeles, ook daar buiten gaan leden rollebollend over straat, zoals Corendon en D-rt dat publiekelijk doen. Niet te vergeten het Kort Geding, waarin SGR het voor haar kiezen kreeg. En dan is er nog een geheime klager die in Brussel een klacht heeft ingediend tegen het veel te laat voorgelegde Voucherfonds aan de Europese Commissie. Dat loopt daardoor nog meer vertraging op.

De consument zal er allemaal geen snars van snappen. Het jarenlang opgebouwde vertrouwensimago van de ANVR en misschien ook wel dat van de SGR krijgen er klappen door. Dat moet iedereen zich aantrekken. Het is allemaal begonnen met de genegeerde positie van de reisagent en ZRA bij de lancering van de Reis Voucher in maart 2020. Het zal uiterst moeilijk zijn om de fouten van toen te repareren. Maar dat zal moeten, anders is straks chaos troef in de reisbranche. Dat kan de gedupeerde sector er nou net niet bij hebben…

jan@lokhoff.nl
Author

7 Comments

 1. Waarom doet iedereen toch zo geheimzinnig over die ‘geheime klager’ in Brussel?
  De hele branche weet inmiddels toch wel welk ANVR-lid dat is geweest?

  • Wie is dat dan? Namelijk een groot raadsel..en ook daar gaat een vinger (onterecht) naar DTRU.

  • Als ik even terug kijk, dan herhaald zich elke situatie en al in 1986 heb ik de Orange Group of Travel opgericht. Toen al vochten de zelfstandigen kleineren tegen de multinationale Neckermannen, TUI, toen nog Holland International. Stand up and fight, mijn kreet sinds 1973.

 2. Adrie van Rooij Antwoorden

  Joost, in welke richting wijst die vinger dan? Kun je hier rustig melden, je post hier immers zonder achternaam dus die van alles wezen. Joost (mag ‘t weten)…?

  • Idd! Dat is mijn achternaam!
   Ik wijs géén vinger. Dat impliceert dat de partij die bezwaar heeft ingediend in Brussel iets verkeerds zou doen.

   Dit is precies wat het probleem is in onze branche: als je ook maar enigszins een andere mening hebt dan de ANVR, dan ben je verdacht.

   De bezwaarmaker in Brussel heeft alleen gevraagd om extra goed naar de voorwaarden, maar belangrijker, de uitvoerder van het Voucherfonds te kijken.

   En ik denk dat daar niets mis mee is: even extra goed nadenken voordat er gratis geld komt.

   Beter nu even iets langer nadenken, i.p.v. weer iets bedenken (zoals de idiote vouchers) zonder exitstrategie.

   Ow en Adrie, Jan weet ik ben hoor!

Write A Comment