Excellentie,

Mag ik even uw aandacht vragen voor een ontzettend rare situatie in de Europese Unie. Dat haar regeringen niet makkelijk op één lijn komen, hebben we afgelopen weekend gezien bij de besluitvorming over het corona steunfonds. Als aanvoerder van de ‘Vrekkige Vier’ was het premier Mark Rutte die het miljardenbal naar zijn hand zette.

Zou u hetzelfde willen gaan doen en een coalitie vormen met die landen binnen de EU die het net als u ridicuul vinden hoe verdeeld de reisadviezen worden gegeven. Ze zijn verworden tot een nieuwe Toren van Babel. Kroatië is wel het meest recente voorbeeld. De reisbranche wordt er krankjorum van en dus geldt hetzelfde voor de vakantieganger.

U kleurde deze week Kroatië oranje. Voor Duitsers is het land gewoon nog geel. Dat is toch niet uit te leggen. En ik noem alleen dit voorbeeld ter illustratie van de gekkigheid, er zijn er tientallen.

Waarom gaat u niet optrekken met gelijkgezinde landen, buiten Brussel om? Spreek af dat zij een eensluidend reisadvies uitvaardigen. Doe dat ten minste samen met Duitsland en België en met een beetje ambtelijke moeite vormt zich vanzelf wel een leuk clubje die de redelijkheid en logica van een Europese afstemming inzien. Die is in deze corona tijd helaas ver te zoeken. Neem alleen al die mondkapjes.

En als u toch aan de slag gaat. Doe alstublieft meteen wat aan die kleuren. Vakantielanden zijn geen stoplichten. Gewoon groen voor ‘ja-op vakantie’ en rood voor ‘nee-niet op vakantie’.

Excellentie, ik dank u voor uw aandacht en hoop dat u snel mijn suggesties overneemt. Iedereen in de toch al zo hard getroffen reisbranche zal u intens dankbaar zijn.

Hartelijke groet,

jan@lokhoff.nl

PS: Praktijkvoorbeeld, minister, gisteren opgetekend door manager touroperating Pieter Melieste van ACSI.

‘Een rondje vandaag langs onze lodges op een camping in Kroatië…
De 𝗗𝗲𝗻𝗲𝗻 van lodge 1 zijn net aangekomen voor een onbezorgde vakantie van 2 weken. In naastgelegen lodge 2 zitten de 𝗘𝗻𝗴𝗲𝗹𝘀𝗲 gasten al vroeg aan een biertje met de 𝗣𝗼𝗹𝗲𝗻 maar op gepaste afstand. Lodge nummer 3 daarentegen hebben we vandaag van de camping moeten wegsturen. In opdracht van Minister Blok, want het blijken 𝗡𝗲𝗱𝗲𝗿𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀. Die mogen niet meer meedoen op deze camping en gaan in quarantaine. Gelukkig hebben we deze lodge wel weer last-minute kunnen verhuren aan een 𝗗𝘂𝗶𝘁𝘀𝗲 familie. Die wilde graag omboeken van Luxemburg waar Duitsers nu niet meer welkom zijn… maar die mogen weer wel naar Kroatië…
Bij lodge nummer 4 hoor ik een verhitte discussie tussen onze 𝗜𝘁𝗮𝗹𝗶𝗮𝗮𝗻𝘀𝗲 gast en de Nederlanders die nu echt direct moeten vertrekken. ‘Tell your Rutte che siamo davvero 𝘂𝗻𝗮 𝗘𝘂𝗿𝗼𝗽𝗮…..’ hoor ik hem nog zeggen…’

Author

3 Comments

 1. Humor.

  Maar ik vrees dat zo’n briefje niets zal opleveren.
  Nederland neemt het virus absoluut niet serieus. Ze laten zich zeker z’n vakantie niet afnemen.
  Ook als is het voor de 23e keer naar de zelfde camping.

  Volgens de 17.500.000 Medische Specialisten die ons kleine landje rijk is, is er NIETS aan de hand.

  Maria

 2. Een éénstemmige EU? Dat is wishfull thinking. Ik zie niet in waar men zich druk over maakt: Blijven we toch lekker in eigen land de economie aanjagen en versterken? We kunnen zelfs voor 300.000 sleutelwerkers geen opening van grenzen geven om naar huis te gaan. Is toch ongeveer half Amsterdam of Rotterdam. Degenen die nu klagen omdat ze op vakantie MOCHTEN(!) moeten daar maar eens aan denken. Zij kunnen zelfs niet eens naar huis om daar ‘vakantie’ te vieren!

Write A Comment