In BARIN’s boksring met zwaargewichten bleef ANVR-voorzitter Frank Oostdam moeiteloos overeind. De branche preses zette zelfs KLM-CEO Pieter Elbers vast in de hoek en won op punten toen hij hem forceerde tot een toezegging om het lidmaatschap van de ANVR te overwegen met zijn KLM Holidays.

Afgelopen dinsdag organiseerde BARIN als aloude vereniging van alle luchtvaartmaatschappijen in Nederland een online webinar met vier kopstukken uit de reis- en luchtvaartsector, waaronder dus Oostdam. Naast hem zaten Willie Walsh (topman IATA en ex CEO van British Airways), Schiphol-directeur Dick Benschot en Elbers van de KLM. McKinsey gaf support met veel onderzoek data. Het ging vooral om de leermomenten uit de pandemie en de toekomst van de reiswereld.

Het deed deugd te zien hoe de ANVR-voorzitter zich moeiteloos handhaafde in dit eloquente gezelschap. Dat mag ook wel eens worden gezegd naast de kritiek die hij soms te verduren krijgt over zijn optredens. Hij hield o.a. een hartstochtelijk pleidooi om snel de verre reiswereld buiten Europa te ontdoen van het oranje juk. Aan het slot verleidde hij Elbers charmant creatief tot de toezegging om serieus te kijken naar aansluiting bij zijn koepel met haar nieuwe touroperator KLM Holidays. Het zou me niet verbazen dat er daags erna een mailtje hierover in de box van NL-baas Harm Kreulen landde…

Ik heb ook met bewondering geluisterd naar Walsh. Ongelooflijk wat maakt die man makkelijk gebruik van actuele data om zijn opvattingen en voorspellingen te onderbouwen. Het was wel even schrikken dat hij nog een aantal faillissementen van airlines ziet aankomen, ondanks, of juist door de gefaseerde herstart van de luchtvaart als er grote behoefde is aan geld om die te faciliteren.

In hun voorspellingen wanneer het ‘normaal’ weer terug is, wees hun kompas vooral 2023 en 2024 aan. Aan tafel absoluut geen angst dat zakenreizigers zouden kiezen voor online in plaats van fysiek contact. Wat leisure betreft heerste aan tafel louter optimisme, de mensen staan wereldwijd te trappelen om weer (ver) op vakantie te gaan en geld is er genoeg.

De opvatting dat de overheden moeten helpen bij het ontwikkelen van een milieuneutraal alternatief voor kerosine, werd tafel breed gedragen. Elbers pronkte terecht met het feit dat zijn KLM als eerste luchtvaartmaatschappij ter wereld begin dit jaar een passagierstoestel naar Madrid vloog op een mengsel synthetische kerosine, een project van Shell, KLM en de overheid. In de slipstream van dit onderwerp werd fel gepleit geen vliegtaks te heffen voor de schatkist. Als er een taks moet komen ter ontmoediging van vliegen, dan moet de opbrengst naar ontwikkeling van alternatieve brandstof.

Ook vonden de kopstukken elkaar – bijna emotioneel – bij het afwijzen van de suggestie dat reizen leidt tot (meer) besmettingen. Walsh wist te melden dat recente testen onder honderdduizenden jongeren na terugkeer uit Portugal slechts 0,03% aan coronabesmettingen aantoonde. Oostdam: ‘Het gaat om het gedrag, waar je ook bent, thuis of op reis’.

Complimenten, tot slot, voor de BARIN die een uitermate interessant webinar organiseerde. De link ervan deel ik graag.

jan@lokhoff.nl

Reacties? Graag! Maar wel met vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.

Author

1 Comment

Write A Comment