De opmars van de reisretail gaat onverminderd door. Qua kracht en invloed is een emancipatieproces gaande. Directe aanleiding was haar boycot bij de totstandkoming van de reisvoucher. Het was voor touroperators en ANVR een schok toen Dutch Travel Retail United (DTRU) midden vorig jaar zijn intrede deed en woordvoerder Erik van der Waard meteen hoog van de toren blies. Hij eiste onomwonden meer invloed binnen de ANVR en de branche. Sindsdien klinkt de ‘retailstem’ steeds luider, tot in het ANVR-bestuur aan toe met een ‘eigen’ bestuurslid.

Als retail zich bundelt wordt meer inkoopkracht gerealiseerd. TUI reageerde indachtig het verdeel en heers principe met een extreem hoge boete van 25.000 euro als de geheimhouding (NDA) rond de agentuurovereenkomsten geschonden zou worden. DTRU is echter geen inkoopcombinatie, dat waren de twee grootste leden van de club wel: D-rt Groep en Dutch Travel Alliance. Met het faillissement van D-reizen kwam er begin april een kink in de kabel. DTA profiteerde echter met de inlijving van de meeste VX-franchisenemers, die buiten het bankroet waren gebleven. Een klein aantal koos voor The Travel Club.

Niettemin verdween de grootste reisretailer van het toneel en het bleef lang onduidelijk of er nog een doorstart komt. Ook de toekomst van de gehuurde vakantiewinkels bleef lang ongewis. Prijsvrij/REWE trof een deal met de curatoren en maakte gisteren een mogelijke doorstart per 1 juli bekend met (om te beginnen?) 100 winkels. Er is een lijst opgesteld waarop vooral reisbureaus in Noord-Brabant en overige grensprovincies prijken. Een insider noemt die eerste keuze een kaalslag in de Randstad. Het mijden van vestigingen in het westen lijkt te maken te hebben met te weinig vertrekmogelijkheden (slots) vanaf Schiphol voor Prijsvrij/REWE.

Intussen lijken twee partijen buiten de curatoren om bezig huurcontracten en bezettingen van tientallen winkels te bemachtigen. Dat zijn het schimmig opererende Belgische Hillman Travel en The Travel Company Direct van investeerder Wim Smit, die we nog kennen van TSI Solutions, waarin het aloude Toeristiek was opgegaan en verder ging onder de naam Qenner. Tegenwoordig is hij met zijn Bookit een grote investeerder in de reissector (weekendweg.nl, bungalows.nl en Casita Travel). Lang geleden bleek hij zelfs Reisrevue te willen kopen.

Dezelfde Smit is ook de man achter de krachtenbundeling tussen The Travel Club van Jeannie Vincent en de Travel Company deze week. Hij nam 100% van de aandelen van Vincent over. Vooralsnog blijven beide ZRA-koepels onder een aparte directie draaien. Martine de Knoop bij The Travel Club en – nieuw – oud-D-reizen topman Don Kaspers bij The Travel Company.

Investeerder Smit aasde met The Travel Company ook op de boedel van D-reizen, maar werd door de curatoren genegeerd. Een klacht bij de rechter-commissaris daarover leverde geen resultaat op. Het zou me dus niet verbazen als Smit nog steeds aast op tientallen winkels van D-reizen om die (mede) te integreren in het netwerk van ZRA’s. Martine de Knoop heeft daar pre-corona goede ervaringen mee opgedaan in winkels van de ANWB. Er zijn meer kleine ZRA-koepels die met succes vanuit een of meer reisbureaus werken. In Amerika is het heel gewoon dat zelfstandige reisverkopers (home agents) thuiswerk combineren met een desk in een reisbureau.

Kaspers kent natuurlijk alle ins en outs van de D-rt Groep en dat zal in het kader van D-reizen-plannen ongetwijfeld een grote pre zijn geweest hem in te huren als directeur, terwijl hij natuurlijk ook gepokt en gemazeld is in de reisretail als directeur van Toerkoop, toen die reisbureauclub nog een factor van betekenis was.

In ieder geval is met de samensmelting van de twee ZRA-koepels weer een grote, mondige retailpartij gevormd die de nieuwe positie van de reisbemiddelaars verder versterkt. Dat is een gezonde, corrigerende ontwikkeling die recht doet aan de nieuwe verhoudingen in de reisbranche. De nieuwe onderneming telt 400 ZRA’s en 20 reisbureaus met een gezamenlijke omzet van 176 miljoen.

jan@lokhoff.nl

Reacties? Graag! Maar wel onder vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.


Author

1 Comment

  1. Beste Jan, mogelijk eens een artikel wijde aan de zeer ingewikkelde procedure van na het boeken. Personen die in geënt (2x) zijn moeten hiernaast meestal nog een PCR test ondergaan, die weer een groot aantal verschillende prijzen per organisatie hanteert voor verschillende identieke testen en vervolgens moet je soms op de bestemming wederom na enkele dagen lokaal weer een test laten afnemen. Ook daar weer met verschillende prijzen. Alles moet natuurlijk direct betaald worden. Zijn wij om het reizen heen weer een nieuwe wereld aan het creëren met echt vreemde zaken, om het reizen nog complexer te maken!? Frank

Write A Comment