In Van der Valk Zwolle hield Sambasso 6 december haar jaarlijkse informatiebijeenkomst. Druk was het vanwege de traditie van BASdag voor alle gebruikers van dit dossiersysteem met toeters en bellen voor reisbureaus en ZRA’s. Een paar notities.

 

Ook nodig voor BAS

Gisteren schreef ik al over de groeidiamant TravelPortal die Sambasso uit haar kwijnende bestaan kan verlossen als BAS-ers nu massaal intekenen en gaan gebruiken. De missie van het platform is om reisretailers onafhankelijk te maken van de dominant grote pakkettouroperators die steeds lagere commissie betalen. Impliciet wordt daarmee ook de betaalbaarheid en de toekomst van BAS bestendigd. Dat zag de afgelopen jaren heel veel klanten afhaken omdat ze hun deuren moesten sluiten.

 

Verplicht deposito

TravelPortal bleef onderbelicht als gangmaker voor Sambasso, maar imponeerde wel. Na de presentatie werd er uiteraard gekeken welke van de populaire acco’s van de grote spelers in met name Spanje boekbaar waren. Dat viel volgens Gerda Land best mee. Ook RIU bijvoorbeeld. Makkelijk is dat het tijdrovende aanbetalen wordt vermeden door een verplicht deposito (vanaf € 1.500). Zouden meer touroperators moeten doen.

 

Lead 9%

Er komt ook een direct verkopende TravelPortal.nl die aan (white labelende) Sambasso partners een leadvergoeding verstrekt van 9%. ‘Bij TUI is dat maar 3%!’, hield directeur Else Schepers haar gehoor uitdagend voor.

 

Vidyvidy

NederBelg Kees Kooijmans, zoals de meeste bezoekers nog geen Sambasso gebruiker, voelde zich als frequent videomaker pionier bij de presentatie van Vidyvidy, een start-up die een alternatief biedt voor de ouderwetse Kerstkaarten. Vanaf €249 levert hij leuke video’s voor de socials en e-mailbestanden van klanten. Scheelt een hoop werk en bespaart veel kosten.

 

Teleurstelling

Kees is fanatiek bezig met het antwoord op de vraag “hoe krijg ik de klant mijn winkel in?’. Hij dacht te scoren met een filmavond deze week in zijn reisbureau TravelSlide op Rotterdam The Hague Airport (‘gratis parkeerplekken, anders kan je je tent wel sluiten’) over zijn jongste studiereis met TUI naar Senegal en Gambia. Ruim 2.000 uitnodigingen verstuurd. Resultaat: 4 aanmeldingen…

 

8383 voor EVA ticket

Ik buurtte even bij Veulandia, die op de (slechte) site van Sambasso ‘pervliegtuig.nl’ verzorgt. Ik checkte een retourtje Business class AMS-BKK begin volgend jaar en scoorde bij EVA Air een ticket voor de prijs van € 8.383… Met veel ongeloof checkte Vuelandia dat en ja hoor, het klopte. Ook op andere OTA’s. Kennelijk wil EVA op die dagen (19 januari/1 februari) niet vliegen. Volgens insiders een fenomeen om vluchten te deleten dat ik nog niet kende.

 

Dialyse ’s nachts

Riks de Jong van TravelXL in Budel kreeg de microfoon om te vertellen dat hij dialysereizen organiseert naar Alanya waar nierpatiënten ’s nachts kunnen worden gedialyseerd zodat overdag met gezin of vrienden gewoon vakantie kan worden gevierd. Het gaat om een kleine groep, circa 1.500 patiënten. Hij heeft 30 dialyseplekken.

 

Stekker eruit

De BASdag bezoekers kregen nog te horen dat NRV (graag) een speciaal rondreismerk voor Sambasso heeft gecreëerd, er 2 miljoen naturisten in ons land bij voorkeur naar een textiel loos hotel op vakantie willen (er is zelfs al een naaktcruise), waarvoor aanbod op de site staat en dat ze per 2018 allemaal reisorganisator worden onder de nieuwe Wet op de Reisovereenkomst, maar dat de SGR bezig is kosten te drukken door garanties te ontdubbelen. Diezelfde SGR heeft de stekker uit het project ‘Stichting Derdengelden Reizen’ getrokken want wil in deze pilotfase niet verder meer met ‘geldbeheerder’ Certo Escrow werken.

Author

Write A Comment