Volgens mij wordt de soep niet zo heet gegeten als die soms wordt opgediend. Lees voor ‘soep’ de nieuwe Wet op de Reisovereenkomst die juli volgend jaar van kracht wordt. Brussel bemoeit zich dan weer eens met de bedrijfsmodellen in de Nederlandse reisbranche. Het lijkt me echter dat er niet zoveel, althans niet dramatisch verandert.

 

Maar 1,5%

Waarom ik dat denk? In het ergste geval moet een reisretailer grof gezegd voor alle omzet behalve die van pakketreizen en losse items zich als touroperator melden bij de SGR. Dat gaat leiden tot een geldelijke garantstelling (vastzetten op je bank) van 1,5% van die risicodragende omzet. Maar die ‘pijn’ gaat de SGR misschien nog wat verzachten. Bovendien zijn er ook nog andere manieren om die 1,5% te ontlopen.

 

6 oktober

De komende maanden gaat de ANVR de boer op om iedereen duidelijk te maken wat de nieuwe wet precies betekent. Op 6 oktober trapt de RMC af met een meet-up in de Jaarbeurs. Sprekers zijn Frank Radstake van de ANVR, reisadvocaat en ANVR-jurist Nick de Leeuw en in de reisbranche gespecialiseerde accountant Marcel Nijssen van ANVR-partner Crop. De ANVR komt ook met een webinar, gaat filmpjes maken en organiseert waarschijnlijk nog een infobijeenkomst volgend voorjaar samen met de ministeries van Economische en Buitenlandse Zaken.

 

Ontdubbelen

Ik mag aannemen dat het management van de serviceorganisaties van zra’s, samenwerkingsverbanden van reisbureaus en ota’s plannen zullen ontwikkelen voor hun eigen leden en franchisenemers en die bij een omschakeling assisteren. Daar zullen ANVR en SGR ongetwijfeld bij willen helpen, evenals specialist Marcel van Crop. SGR beziet ook de mogelijkheden van een ‘ontdubbeling’ van afgegeven garanties door deelnemers. Daarmee zou de risicodragende omzet van een retailer kunnen verlagen.

 

Sambasso’s VTO

Ik ben heel benieuwd hoe Sambasso, al of niet in samenwerking met BAS-producent Fadiro, dit gaat aanpakken. De nieuwe wet biedt namelijk voor dit retail platform misschien interessante kansen om door te breken.

 

Troefkaart

Immers, Sambasso heeft als troefkaart virtuele touroperator TravelPortal die in navolging van Airtrade aanbiedt om ook bij dynamic packaging van een retailer-relatie als risicodragende touroperator te blijven optreden, als ware de geboekte vakantie een pakketreis. Misschien treden wel meer partijen (VTO’s?) naar voren om garanties van de retail over te nemen.

Author

2 Comments

  1. Nee Jan, de nieuwe wet valt niet mee! ​Niet voor de reisretail.
    Het gaat niet alleen om garantiestellingen naar SGR. Het gaat om veel meer aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid die je als reisagent zult krijgen richting consumenten. In veel situaties ben je als agent al snel aangewezen als de organisator.
    Meer verplichtingen tot informeren, meer verplichting in het beschikbaar zijn voor je klant die in de problemen geraakt.
    ​Natuurlijk moet je je ook weer niet bang laten maken en je gewoon voorbereiden op deze verandering. ​Fadiro (en Sambasso) is er ook al volop mee aan de slag.​

    • Theo, goed dat je wijst op meer dan een garantstelling alleen als gevolg van de nieuwe wet. Vooral met je laatste zin ben ik het van harte eens. Volgens mij vallen ook die ‘extra’s’ wel mee. De meeste reisbureaus en zra’s voldoen nu al grotendeels aan die zorg en begeleiding als ware het touroperators, zo zorgzaam zijn ze. Laten we de komende wet niet al te juridisch benaderen, maar veel meer praktijk-praktisch.

Write A Comment