De reisbranche heeft de laatste tijd heel wat te stellen met de politiek. Ik schreef al eerder dat onze vrienden niet per se in de Tweede Kamer zitten, maar gelukkig heeft de lobby vanuit de branche zoden aan de dijk gezet. Goed voorbeeld is Jan Paternotte van D66 die aanvankelijk faliekant tegen het (vakantie)vliegen was, maar gelukkig na intensieve contacten met branchevertegenwoordigers en een paar VVD-collega’s zeer genuanceerd over vliegen is gaan denken. ‘Ga maar met de trein naar een Costa’ zal je hem niet meer horen verkondigen-;)

Ik ben eigenlijk niet van de stemadviezen, maar kan me niet inhouden als ik terugdenk hoe een Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren deze week fel tekeerging tegen vliegvakanties. Een compleet vliegverbod zou het coranavirus en de nieuwe variant omikron in het bijzonder wel buiten ons land houden. Het was Eva van Esch, die deze onzin uitkraamde. Iedere branchegenoot doet er goed aan nooit (meer) op de dierenpartij te stemmen, want die zaagt aan onze poten. Zegt het voort, alsjeblieft.

En ja, die politiek. In Europa is het weer een rommeltje. Chaos is troef hoe landen van de Europese Unie hun eigen corona(test)regels vaststellen. Elke dag zijn er wel nieuwe verrassingen. Reizigers worden er hor en dol van. Reisverkopers ook. Zij moeten zo ongeveer een studie verrichten om hun klanten goed te kunnen adviseren. En alles verandert zomaar weer van de ene op de andere dag. Bergen extra werk voor alle reisverkopers.

Qua reisadviezen was en is het nog steeds een rommeltje. Laffe politiek maakt dat veel (verre) landen nog steeds op slot zitten, omdat de teugels in eigen land moeten worden aangetrokken. Alsof de situatie in ons land iets te maken heeft met die op bestemmingen elders in de wereld. Een versoepeling had al lang gekund, maar dat heeft totaal geen enkele prioriteit en bij Buitenlandse Zaken durven gewoon niet, terwijl nou juist dat ministerie heel wat goed te maken heeft tegenover de reisbranche.

En dan dat gedoe met verkeerde woordkeuzes. Bijvoorbeeld kiezen voor het woord ‘vliegverbod’, terwijl dat feitelijk ‘vliegbeperking’ had moeten zijn. Hoe fout kun je communiceren als overheid en hoeveel schade richt zij daar niet mee aan? Het is eigenlijk een schande en er komt – vrees – ik geen einde aan.

jan@lokhoff.nl

Reacties? Graag. Wel met vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.Author

2 Comments

  1. Weer een hele goede blog. Dank Jan Lokhoff. Wij hebben tien honden, drie katten en een varken maar ik zal nooit meer op de Partij voor de Dieren stemmen!

  2. Erik van der Waard Antwoorden

    Amen !! heb me er ook helemaal de tandjes aan geërgerd. Saillant detail, ik heb geen enkel “gestrekt been” gezien vanuit de sector op deze dier vriendelijke partij.

Write A Comment