Amsterdam kampt met hetzelfde probleem als Mallorca. Te veel toeristen en dan vooral teveel zich misdragende en zuipende hoerengluurders. Amsterdammers worden gek van de (Britse) hordes die in hartje stad hun vrijgezellenparty’s vieren. De marketing van ‘I amsterdam’ werkt te goed, de lowcosters vliegen ze af en aan en verdienen er bakken met geld mee. Wat doe je ertegen? Doen wat Mallorca doet?

 

Drankjes duurder?

Naar het Spaanse voorbeeld: voer een hogere toeristenbelasting in. Mallorca en de zustereilanden gaan 4 in plaats van 2 euro per nacht rekenen in dure hotels. Goedkope slaapplaatsen kosten 1 euro (nu 50 cent) per overnachting. Dat gaat ongeveer 100 miljoen euro opleveren. Weer je daarmee de zuipgasten? Geen idee, maar het is het proberen waard. Misschien moet je eigenlijk ook op alcoholische dranken extra accijns gaan heffen. Wordt er dan minder gezopen? Geen idee, maar het zal ongetwijfeld helpen tegen de overlast van drankgelag.

 

Vulgair pretpark

Terug naar Amsterdam. Knappe koppen willen de binnenstad ‘ontvolken’ door toeristen naar Amsterdam Beach te lokken, naar Zandvoort dus en voor shopping naar Purmerend en Almere. Ze vergeten dan even dat stadstoeristen een terras in het centrum prefereren boven een strandtent. En al helemaal geen zin hebben in omringende Vinexsteden. Ik las een interview met een oud-wethouder van de hoofdstad die met lede ogen toeziet op de verloedering van ‘het mooiste stukje van Mokum, waar vieze toeristen naar hoeren komen kijken.’ Inderdaad, de Wallen zijn oer-Amsterdams, maar verworden tot een vulgair pretpark vol hoeren, sekstheaters, zakkenrollers en drugsdealers. En overvol, overdag en ’s avonds.

 

Te veel Britten

Ik begrijp de afkeer onder Amsterdammers van bierfietsen, zuiptoeristen en jongeren die vanwege de coffeeshops naar de hoofdstad komen, desnoods slapend in hun auto als er geen goedkoop Airbnb-adresje is gevonden. Even werd gedacht dat de Brexit Brits bezoek zou intomen, maar ondanks de lage koers van de pond reizen de Britten meer dan ooit.

 

Zelfs Turkije en Egypte

Als je aan maatregelen denkt om een bepaald type toerist te weren, is dat dan vloeken in de toeristenkerk? Lijkt me niet, maar punt is alleen hoe je het kaf van koren scheidt? Ik ken maar weinig landen waar de Tourist Board niet kansloos kwaliteitstoerisme als speerpunt kiest. Vaak een zoektocht naar hoge dagbestedingen per bezoeker. Cultuur, spa & wellness, historisch erfgoed en sterrenhotels worden vol in de schijnwerpers gezet. Meestal tevergeefs. Zelfs landen als Egypte en Turkije met hun geïsoleerde all inclusive resorts als blikvangers maken alleen maar high end-reclame.

 

Airbnb

Amsterdam en Mallorca zijn niet de enige populaire bestemmingen met drukte problemen. Om een paar hotspots te noemen: Venetië, Barcelona, Rome, New York en ook Parijs weten er ook alles van. En met een knipoog dicht bij huis: Chinezen lopen Giethoorn onder de voet en kopen er alles wat bewoonbaar is. Airbnb heeft zeker ook een grote bijdrage aan de problematiek geleverd. Dat fenomeen in combinatie met de tientjesvluchten van de lowcosters heeft de drukte in de hand gewerkt. Dat er een moment komt dat overheden moeten ingrijpen, lijkt onafwendbaar.

Author

6 Comments

 1. De oplossing van dit fenomeen is een mengeling van ChurchStreetStation (Orlando), It’s a small World (Disney), Las Vegas en Hollands ondernemerschap. Bouw een kopie van Holland/fAmsterdam in de Haarlemmermeer dicht bij Schiphol. Neeltje Jans, de Molens van Kinderdijk, de grachten van Amsterdam en de kanalen van Giethoorn allemaal op monorailafstand van Schiphol. Met een typisch Hollandse kroeg. En dat doe je niet alleen voor Nederland maar ook voor Duitsland (met een grote bierstube en alle monumenten van Duitsland, Frankrijk, Italie en nog zo wat van die landen. Dus je hebt enorme hallen waar je van de duitse bierstube zo over kunt lopen naar de kanalen van Venetie en dan door naar een brasserie met Eiffeltoren. De HMH gaat naar Armin van Buuren die elke avond een thuiswedstrijd speelt en de Ziggodome naar Afrojack of Martin Garrix. Amsterdam, entertainment capital of Europe. Ik schat: (tien?)duizenden banen, een ontlasting voor al die europese hoofdsteden en een magneet voor overseas travellers die ‘Europe within one day’ kunnen doen. Zou typisch hollands zijn om subsidie op te halen bij Barcelona, Venetie, Florence, Mallorca en Rome voor het niet-sturen van de toeristen 😉

  • Ik vind het een goed plan, Ruud. Lijkt me iets voor Henri Remmers (de man van CORPUS).

   • Stefan Diender Antwoorden

    Ruud, ik herinner mij dat gesprek , het opzetten , investeren en exploiteren van attracties en evenmenten hoorde niet bij het toenmalige Amsterdam Toerisme & Congres Bureau ( VVV). Wel het initiëren , ondersteunen van initiatieven , marktonderzoeken en marketing & communicatie van het eindproduct ! En dat is precies dat ik in mijn tijd heb gedaan in de eerste opzet van ” parcours 24″ bij HOOFDDORP/Schiphol , een groots opgezet plan dat precies voldoet aan het door jou geschetste idee ! Gr. Stefan Diender

  • Stefan Diender Antwoorden

   Is al in ontwikkeling Ruud, het heet ” parc 24 ” , ligt aan de rand van Hoofddorp naas Schiphol !
   Gr. Stefan Diender

Write A Comment