Onbegrip heerst in heel Europa over de manier waarop de Europese Unie de aangesloten landen adviseert over de kleuring van de (reis)wereld. Onbegrip neemt het draagvlak weg voor negatieve reisadviezen en leidt tot actie. Als Brussel een Malieveld kende zou het ongetwijfeld volstromen met protesterende reisondernemers en hoteliers.

De Belgische reisindustrie heeft dat al gedaan met haar actie ‘SOS Travel’, waarbij SOS staat voor ‘Save or Sink’. Het Belgische vakblad Travel Express van Britta Baecke maakt zich hard voor dit protest tegen de negatieve reisadviezen en haalde al de tafels van Belgische ministers om hun zaak te bepleiten. In Spanje, Duitsland en Groot-Brittannië zijn er rechtszaken te verwachten. Op de Canarische Eilanden is men verbijsterd en het zou me niet verbazen als daar de rechter wordt ingeschakeld.

Misschien is het kansrijk om in Nederland ook de weg naar de rechter te bewandelen als reisadviezen van BZ in negatieve zin nogal afwijken van de adviezen in andere landen. Minister Blok van Buitenlandse Zaken volgt nog steeds lijdzaam de Europese aanbevelingen en het RIVM. Is er een kans van slagen? In ieder geval veel positieve publiciteit en rechtszaken tegen de overheid in het kader van (uitblijvende) milieumaatregelen bleken heel succesvol.

Negatieve reisadviezen voelen stuk voor stuk als een klap van een sloopkogel. ‘De reisbranche wordt kapot gemaakt’, verwoordt het best de gevoelens en de roep om de verantwoordelijkheid rond corona risico’s (meer) bij de reizigers te leggen klinkt steeds luider.

Ik heb een paar voorbeelden geplukt van social media over hoe men er in staat, een nare corona ervaring van een klant van D-reizen en een geadverteerde open brief van Prijsvrij aan premier Rutte.

Mariëlle Henzen van VX TravelTeam: ‘Reizen mag, nee moet eigenlijk eigen verantwoordelijkheid zijn, waar ook naartoe in de wereld. Je aan de regels houden wanneer en waar je ook bent (wat die geldende regels ook mogen zijn – Corona (gezondheid)-, religie- of cultuur gerelateerd). En de kleurcodes hanteren waarvoor ze bedoeld zijn: echte onveiligheid (of niet) zoals oorlogen of natuurrampen.’

Ed Smit van Bureau Achterhoek: ‘Een vreemde gang van zaken, heb zelf 3 tickets geboekt voor ALC. Code Oranje geen negatief reisadvies voor Spanje… In april al uitgesteld met voucher nu gaan we maar gewoon, dan maar in quarantaine als we thuis komen.’

Frank Oostdam (ANVR): ‘De wereld moet weer open’! EU-beleid dat héél de wereld over een kam scheert door (bijna) alles op oranje te zetten, ondergraaft het draagvlak voor de reisadviezen.’

Klant van D-reizen op de site Thailandblog.nl: ‘In mei is mijn vlucht met EVA Air vanwege corona niet doorgegaan. Om bedrijven niet in een benarde positie te brengen ben ik akkoord gegaan met een voucher. D-reizen gaf aan dat ik 100 euro moet bijbetalen voor een nieuw ticket ten opzichte van de prijs die bij hun op de site staat (zelfde dag/maatschappij EVA), omdat ze verplicht zijn mij in dezelfde boekingsklasse te plaatsen als de gecancelde vlucht. Nu heb ik, nog voordat ik de voucher heb ontvangen, aangegeven mijn geld te willen. Dit was geen probleem, maar kon wel een jaar duren. Aangezien ik overal las dat EVA zo fantastisch is, heb ik ze zelf gebeld en wat blijkt; ze hebben het geld eind mei al teruggestort. Uiteraard weer contact met D-reizen gehad. Ze gaven nu, maanden later, eindelijk toe dat EVA gelijk had en dat het geld was teruggestort naar Airtrade, een tussenmaatschappij waar D-reizen mijn reis had geboekt. Binnen 10 weken krijg ik nu mijn geld terug, want ze zijn heel druk met retourbetalingen en nieuwe reizen.’

Open brief van Marc van Deursen van Prijsvrij aan Mark Rutte:
Over de weigering van de KLM en andere airlines om tickets terugbetaald te annuleren als een bestemming op oranje is gezet, maar zij wel blijven doorvliegen. Hij wil dat de overheid ingrijpt.

Fred van Eijk, Travel Counsellors: ‘Welkom bij Travel Counsellors! Iedere gesloten deur opent weer een andere deur’ schreef hij afgelopen weekend wervend onder een bericht op LinkedIn over de sluiting van 5 TUI-reisbureaus in België.

jan@lokhoff.nl

Author

1 Comment

Write A Comment