Het zit potverdorie ook niet mee. Gaat Europa op groen en geel, kleuren de belangrijkste Middellandse Zee bestemmingen dieprood op een andere kaart. Die van het weer vanwege temperaturen van dik boven de 40 graden. Dan wordt het strand te heet onder je voeten, maar de consequenties zijn nog erger.

Turkije, de bestemming van de stoute oranje reizen, ziet zijn toeristische zuidkust bedreigd door enorme bosbranden en haalt daarmee journaal na journaal. Ook in Griekenland is de situatie ernstig. Uit beide landen beelden van evacuaties van vakantiegangers… Dat schiet dus niet op. Wat Turkije betreft bespaart het TUI voorlopig de lastige keuze om zich aan te sluiten bij haar stoute concurrenten Sunweb en Corendon.

Helaas moet je constateren dat de verandering van het klimaat het toerisme steeds meer in de weg zit. Gelukkig is Siberië geen bestemming, waar miljoenen hectaren bos in de fik staan. Amerika en Canada lijden ook meer dan ooit door het vuur in hun weidse natuur. Ook daar wordt de schuld gegeven aan de mondiale opwarming. Het in verhouding nietige Limburg is eveneens de dupe. Je zult maar een hotelletje in Valkenburg runnen, om over de waterellende in het aangrenzende Duitsland en België nog maar te zwijgen.

Over ‘stout’ gesproken. Het lijkt me dat touroperators naar verre bestemmingen het negeren van het oranje reisadvies niet in het geniep hoeven te doen. Het zou goed zijn als brancheorganisaties ANVR en VvKR de media zoeken en wijzen op de mogelijkheid om (weer) naar een verre bestemming op vakantie te gaan. Dat is de redding voor ondernemers en – wie weet – stimuleert zo’n actie Buitenlandse Zaken om het oranje etiket van de verre wereld af te halen.

Vervolgens bepalen de ontvangende landen zo nodig hun eigen regels, terwijl de touroperators uiteraard ook hun eigen verantwoordelijkheid ten aanzien van de veiligheid zullen nemen en de veiligheid van hun klanten tijdens de vakantie in de gaten zullen houden. Verre vakanties zijn geen ‘zonnevluchtjes’, maar worden zorgvuldig voorbereid en vaak nog worden klanten opgevangen en onderweg begeleid door lokale agenten.

Ik kom nog even terug op de brief van Marjan van der Herberg aan Mona Keijzer. Ze heeft als antwoord geen antwoord: de staatssecretaris heeft laten weten niet op vragen van individuele bedrijven in te gaan. Marjan: ‘Ik schaar me nu achter acties van ANVR, VvKR en MKB’. 

jan@lokhoff.nl

Reacties? Ja, graag. Maar wel met vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.Author

Write A Comment