Laten we vooral optimistisch blijven, ook al verschijnen er donkere wolken aan de horizon. Het ging er afgelopen weken even op lijken dat het ‘nieuwe’ bijna weer het ‘oude’ normaal was. Belangrijke verre bestemmingen als Amerika, Canada, Cuba en Thailand kondigden aan weer open te gaan. De meeste oranje landen buiten Europa worden weer normaal geboekt en daar kraait geen haan naar. Meer dan 80 procent van de Nederlanders is gevaccineerd en het ziet ernaar uit dat een groen reagerende QR-code het vaste ‘visum’ gaat worden voor een vakantie.

Ook Turkije en Egypte staan weer volop in het vizier voor de winterzonvakantie om de volle Canarisch Eilanden te ontlasten. Ook goed nieuws, Curaçao schaft de testplicht af voor gevaccineerde bezoekers. Kortom, het nieuwe normaal lijkt weer een beetje veel op als vanouds.

Ik vergeet het belangrijkste nog te noemen: de consument reageert geweldig en zorgt bij sommige touroperators voor betere boekingscijfers dan in pre-coronajaar 2019. Het stoppen van de NOW-staatssteun levert vooralsnog geen klappen op. Ook niet vanwege het perspectief dat alle seinen bij Buitenlandse Zaken op groen lijken te gaan voor veel verre bestemmingen.

Maar die donkere wolken dan? Marokko zorgde voor donderkoppen aan de horizon en het onweer komt helaas ook uit eigen land. Corona patiënten veroorzaken weer problemen in de ziekenhuizen. IC-bedden raken weer op, reguliere operaties moeten weer worden uitgesteld en komende dinsdag is er weer een persconferentie om aan de poten van het feestje te zagen. Die slaat ongetwijfeld weer een deuk in al het (reis)optimisme.

Laten we hopen dat de overheid de toename van besmettingen niet in verband brengt met buitenlandse vakanties. Recent uit onderzoek is dat gebleken. En laten we wel zijn, de regels aan de grenzen voor met name vliegpassagiers zijn uiterst streng.

Wat mij betreft wordt een vaccinatiebewijs voor alle buitenlandse reizen verplicht gesteld. Goed voor het imago van ons land en de reissector. Het merendeel van de opgenomen coronapatiënten blijkt niet gevaccineerd te zijn, laten die diehards maar thuisblijven. Misschien moet je ze niet eens boeken. Zonder kom je ook een stadion, kroeg of theater in. Dat zou pas een statement zijn…

jan@lokhoff.nl

Reacties? Graag. Wel met vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.

Author

Write A Comment