Het zou een mooi gebaar zijn als serviceorganisaties hun aangesloten zelfstandige reisadviseurs met de Kerst een leuk geldbedrag overmaken ter ondersteuning. Het is immers kommer en kwel in die beroepsgroep van zzp’ers met bijna een jaar lang geen omzet, doorlopende kosten en in veruit de meeste gevallen geen toegang tot financiële steunmaatregelen van de overheid, anders dan hun koepels.

Geen ZRA heeft recht op zo’n ‘Kerstpakket’, laat dat duidelijk zijn, maar een zelfstandige serviceorganisatie zou zichzelf absoluut kronen tot absolute favoriet in de nu doodstille, maar anders zo bruisende wereld van mobile reisspecialisten. Normaal gesproken gaan er flessen champagne en taarten rond als er wat te vieren valt. Uitstekend voor de familie saamhorigheid in goede tijden. Aan bubbels heeft niemand nu behoefte, aan een soort Kerstbonus des te meer.

Neem een voorbeeld aan de bijna vertrokken Donald Trump – ik is wist niet dat ik deze zin ooit zou tikken – die met Oud & Nieuw alle werklozen in de Verenigde Staten 600 dollar toestopt.

Laat ik duidelijk zijn: ook de ZSO’s maken barre tijden mee. Ook hun omzet is gekelderd, maar toch schat ik ze vele malen kapitaalkrachtiger in dan al die steun ontberende éénpitters in het hele land. Je mag het ook zien als een investering om de familie in de toekomst bij elkaar te houden zodra de reiswereld weer gaat draaien.

Laten we er een verrassend mooie Kerst van maken!

jan@lokhoff.nl

Author

Write A Comment