De Voucherbank komt er. In het programma Goedemorgen Nederland van WNL heeft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken dat vanochtend onomwonden gezegd. Enige obstakel zou nog kunnen zijn dat de Europese Commissie de bank zou zien als staatssteun en op grond daarvan blokkeert.

Dat lijkt echter niet aannemelijk. Eerder werden soortgelijke maatregelen, zoals de steun via miljardenleningen aan KLM, Lufthansa, TUI en Air France vanwege de corona pandemie al door de vingers gezien. Voorwaarde om geld te lenen bij de Voucherbank gaat wel zijn dat een bedrijf levensvatbaar moet zijn.

De honderden miljoenen aan tegoedbonnen kunnen moeilijk worden verzilverd, zeker nu de overheid het reizen de komende maanden ontmoedigt of misschien wel gaat verbieden. Dan moet er over vijf maanden worden uitbetaald en dat zal het merendeel van de reisondernemingen niet kunnen opbrengen.

Ook verklaarde de staatssecretaris dat in het 3.1 steunpakket de zogenaamde SPI-codes verdwijnen. Via die codes werden bedrijven geselecteerd.

jan@lokhoff.nl

Author

Write A Comment