Waarom geen minister van Luchtvaart en Toerisme? Ben je meteen af van dat vruchteloze gesmeek om een staatssecretaris van Toerisme. Zou het ook eindelijk verleden tijd zijn voor die ongecoördineerde en vaak ondeskundige aanpak van het dossier ‘reisbranche’ in Den Haag. De coronacrisis heeft toch wel pijnlijk blootgelegd hoe slecht ambtenaren en bewindslieden op Economische Zaken op de hoogte zijn van hoe de reissector in elkaar steekt. En onder dat ministerie vallen wij nota bene, maar ‘toerisme’ blijft daar een vreemde eend in de bijt. Bij andere ministeries is het helemaal huilen met de pet op.

Er zijn veel overeenkomsten tussen luchtvaart en toerisme. Neem alleen maar het vooruitbetalen van de reis en de annulerende invloeden daarop door calamiteiten, uiteenlopend van terrorisme, oorlogen, natuurrampen en pandemieën. Rond de formatie is het trouwens op dit punt doodstil, geen woord over een speciale positie voor het toerisme.

Ook stil is het rond de afwikkeling van het ‘stinkende’ faillissement van D-reizen. Zelfs voor relatieve buitenstaanders is het overduidelijk dat de toenmalige directie behoorlijk in de fout is gegaan en moedwillig een spoor van miljoenen euro’s aan schades heeft achtergelaten. Wordt het niet tijd dat de curatoren hun juridische messen slijpen en de verantwoordelijke ‘oplichters’ voor het gerecht gedaagd worden?

Ook hoor je niets meer over de pijnlijke verliezen die touroperators leden nadat D-reizen hun uitgeschreven vouchers doodleuk gebruikten om gaten te vullen en niet waarvoor ze bedoeld waren. Zelfs personeel in de reiswinkels werd daarvoor ingezet. Toch zag de SGR zich volgens de kille ‘spelregels’ genoodzaakt touroperators als De Jong Intra aan te spreken op het uitvoeren van een reis waarvoor ze eerder al een voucher hadden afgegeven. ‘Voer voor juristen’, noemde de SGR deze kwestie. Wordt het niet tijd dat er ‘gegeten’ wordt?

Ik ben benieuwd of ANWB’s Reisopmaat een hit gaat worden. De vorige week gelanceerde nieuwe doe-het-zelf tool zou dat wel eens kunnen zijn. Dan is het de ‘bekroning’ van de samenvoeging van alle reismerken onder één naam, ANWB Reizen. Het platform oogt prima en nodigt je bijna dwingend uit om een account aan te maken om de keuzes te bewaren en prijzen te tonen. Er kan nog wel het een en ander verbeterd worden, maar een club als de ANWB heeft daar de middelen voor.

Ben ook benieuwd wat Reisopmaat gaat betekenen voor de samenwerking met de reisretail, waarop voormalig directseller FOX al geruime tijd inzet. Vooral haar reizen lenen zich voor doe-het-zelvers op het nieuwe platform. De vraag is: komt er ook zo’n (‘Euram-achtige’) tool voor de agent?

Tot slot een mooi bericht. ANVR-directeur/voorzitter Frank Oostdam is vandaag na een vervelende, langdurige ziekte weer met zijn werk begonnen. Daar zullen collega’s Walter Schut en Frank Radstake heel blij mee zijn, want die kregen in crisistijd wel heel veel op hun bordje.

jan@lokhoff.nl

Reacties? Graag. Wel met vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.


Author

Write A Comment