De reisbranche mag hopen dat minister Blok niet terugkeert in een volgend kabinet. Op de ministeries waarop hij in Rutte III de baas was (BZ en EZK) heeft hij ons eigenlijk alleen maar tegengewerkt. Dat ging heel ver. Hoelang bleef Europa niet oranje? Midden in de coronacrisis werden Nederlandse toeristen op zijn last halsoverkop gerepatrieerd, terwijl Duitsers en Belgen gewoon op het strand bleven liggen. Hij haalde het zelfs in zijn hoofd om te voorspellen dat er de komende jaren geen herstel zou zijn van vakantiereizen naar verre landen. Dat was gewoon een trap na toen ‘ver’ oranje bleef.

De nachthoreca staat in een beter blaadje bij hem. Daar creëerde hij een speciale steunmaatregel voor na 1 oktober. Daarvan kan de reisbranche ook profiteren. De minister erkent met grote tegenzin dat deze regeling voor de nachthoreca zo is vormgegeven dat alle bedrijven die meer dan de helft van hun omzet hebben verloren ervoor in aanmerking kunnen komen. Het bleek juridisch niet mogelijk om een regeling te maken die alleen op deze specifieke branche is gericht.

Maar hij doet stoïcijns een oproep aan ondernemers om er alleen gebruik van te maken als ze ook echt last hebben van de nachtsluiting in de horeca. ‘In andere sectoren zijn de problemen structureler van aard en zullen ondernemers zich moeten aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid’, betoogt Blok. Als voorbeeld noemde hij de toeristische sector, die er rekening mee moet houden dat het nog jaren duurt voordat de omzet weer op niveau is. ‘Dan is het niet redelijk om de belastingbetaler daar structureel jarenlang voor te laten opdraaien.’

Hij hoopt zelfs met zoveel woorden dat veel werknemers in de reisbranche overstappen naar een baan in andere sector die wel gezond is. Weer een hart onder de riem voor de reissector… Wat heeft die man toch tegen ons? Om zijn gelijk te halen ben ik bang dat ‘hij ver’ voorlopig nog oranje laat kleuren.

Inmiddels heeft de ANVR overigens haar leden opgeroepen wel van de regeling gebruik te maken. Over de voorwaarden schreef ik in mijn vorige blog.

https://www.lokhoff.nl/blog/europees-herstel-verzacht-steunverlies-nu-ver-nog/

Anders dan de sombere voorspellingen van Blok, is de reisbranche duidelijk op de weg terug. De boekingen trekken gelukkig aan. Ook in de landen om ons heen – met name Duitsland en België – herstelt de sector zich. Duitse reisreuzen richting ook hun pijlen op Egypte. Er wordt gerekend op een enorme last-minute vraag, terwijl bij sommigen de vraag nu al groter is dan eind 2019. Over komende winter is iedereen hier en daar positief. Daar sluit ik me graag bij aan!

jan@lokhoff.nl

Reacties? Graag. Wel met vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.

Author

Write A Comment