Een hartenkreet van Marjan van der Herberg. Zo betitel ik onderstaande brief aan staatssecretaris Mona Keijzer en de oproep aan collega’s om tot actie over te gaan. Die onderbouwt ze met twee ludieke ideeën: een mars tot aan de lippen de zee in en actie vanuit TravEvent. Ik geef de ervaren reisspecialist met een rijke ervaring bij Air France, ANWB en Hotelplan en nu eigenaar van Rondreisopmaat.nl daarvoor graag de ruimte in mijn blog vandaag. Het is namelijk geen hartenkreet van één ondernemer, zij representeert feitelijk meer dan duizend slachtoffers. Zij beseft ook dat klagen over geld klanten kan afschrikken…

De brief
Beste mevrouw Keijzer,
Ik stuurde dit bericht na uw post over de (terechte) compensatie aan de evenementenbranche en werd (ook buiten LinkedIn) overstelpt met reacties, behalve van u. Daarom stuur ik u hierbij nogmaals mijn bericht in de hoop op uw persoonlijke reactie: “Hoe kunt u zo ‘tevreden’ zo’n boodschap posten, terwijl er in de reisbranche zoveel ondernemingen het zo onvoorstelbaar zwaar hebben terwijl het nauwelijks erkend wordt…weet u hoe dat al 17 maanden voelt als je elke maand -100% omzet draait? Alle verre reizen touroperators opereren sinds vorig jaar in een gesloten sector met de hele wereld op oranje. Als succesvolle en 10 jaar bestaande maatwerkspecialist werken wij iedere dag voor onze klanten die nu vaak uit loyaliteit voor de 2e keer omboeken…dus 3-5x meerwerk terwijl onze inkomsten pas vrijvallen als mensen daadwerkelijk op reis kunnen, dus al onze inspanningen zijn nog steeds voor €0. Of mensen annuleren met alle gedoe en kosten van dien; als ondernemer zijn we veerkrachtig, innoveer je van alles, ontwikkelt duurzame bestemmingen dichter bij huis maar elk succesje verdampt weer als sneeuw voor de zon bij weer oranje kleurende landen. Hoe hou je de moed er dan in? En hoezo worden wij zo weinig serieus genomen, waarom lijkt de overheid en dus ook u het (stille) leed bij ons totaal niet te willen erkennen!? Geef ons als branche alstublieft maatwerk aan steun na Q3 want met moed alleen gaan we niet overleven, terwijl we echt zulke mooie bedrijven hebben die zoveel reizigers blij maken! HELP!! Ik kijk echt naar uw reactie!
Marjan van der Herberg
Rondreisopmaat.nl

Haar ideeën
Wie weet draagt het bij maar ik heb er een hard hoofd in. ANVR en VvKR lobbyen zich suf, maar redden het ook niet…wat dan wel of wat als volgende stap? Bijna niemand wil individueel te publiekelijk ‘janken’ om (ook) je klanten niet het gevoel te geven dat je als bedrijf misschien onbetrouwbaar wordt en misschien om zou kunnen vallen, dus het blijft de vraag wat ons als branche kan organiseren? Misschien het TravEvent waar men (wel) massaal op afkomt ‘serieus’ maken en verplaatsen naar een locatie in Den Haag en een mars houden naar het Malieveld? Of al eerder de laatste zomer vakantieweek (via ANVR en VvKR en vakbladen) de hele branche oproepen om bijvoorbeeld op 1 september van het Binnenhof naar Scheveningen te marcheren en met zijn allen de zee inlopen bij Scheveningen om met het water aan de lippen een keten te vormen?

Ik weet het echt niet, ik heb niet de invloed en de contacten, waardoor ik het niet zal initiëren. Misschien komt er met deze en andere reacties toch een beweging op gang waar ik dan graag deel vanuit maak. Groet, Marjan.

jan@lokhoff.nl

Reacties? Graag! Maar wel met vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.
Author

Write A Comment