Is het 10, 11, 12, 13, 14, 15 procent of zelfs meer? Ook benieuwd hoe reisbureaus en ZRA’s aan de knoppen draaien van Euram en TravelPortal om de hoogte van hun commissie (marge) in de prijs te berekenen? Ik wel en ben er eens ingedoken om de cijfers van dit ‘Rad van Fortuin’ te achterhalen. De uitslag: geen reisbureau of ZRA wordt er arm van, in tegendeel, er worden uitstekende marges gescoord.

 

Naar 13,7%

Laat ik eens met TravelPortal beginnen. Deze virtuele bulktouroperator voor deelnemers aan het Sambasso-platform onder de ruim 800 BAS-gebruikers heeft snel na de introductie zo’n ‘margeknop’ geïnstalleerd. Elke maand groeit het commissiepercentage. Hier de gemiddelde cijfers over de afgelopen maanden:

Maart  :  9,0 % (toen was de ‘margeknop’ nog niet actief)

April    : 10,6 %

Mei      : 11,5%

Juni     : 13,0 %

Juli      : 13,7 % (tot nu)

 

Kosten voorruit?

De vraag is waar het eindigt. Duidelijk is wel dat er enige schroom is om een hoog percentage in te stellen. Kennelijk overwint men die gêne als het blijkt goed te gaan en klanten de eindprijs (probleemloos) accepteren. Mooie opmerking in dit verband vind ik die van Vincent Hekkert van Euram: ‘Wie een auto koopt, vraagt toch ook niet wat een losse voorruit kost?’

 

Zelfs 19%

Gebruikers van Vincents Euram tonen wat meer lef. Zijn retailers zetten de margeknop gemiddeld op 14,5% van de nettoprijs. Vincent: ‘Door ondernemerschap, kennis en kunde maar ook lef bepaalt onze klantengroep zijn eigen marge.’ Er zijn ondernemers die bij Euram een marge van 18 en zelfs 19% instellen en met hun totaalprijs toch een conversie bereiken van bijna 90%…

 

Webinars

TravelPortal organiseert op Facebook live sessies voor Sambasso agenten. Het eerste webinar is volgende week woensdag. Die gaat over de basis: wie is TIM, wie is TravelPortal, wie is TravelAssist, waarom Sambasso en hoe werkt de integratie met BAS en het inloggen via het nieuwe dashboard? Waarom moet je borg betalen en hoe zien onze reisbescheiden er uit? De tweede sessie is een demonstratie van de slimme zoekfuncties en de handige filters. De derde is een demonstratie hoe de marge in te stellen en te veranderen is per agent, per boeking. Uit een poll bleek de woensdagochtend daarvoor het beste tijdstip.

Author

5 Comments

 1. Vincent Hekkert Antwoorden

  Dag Jan, bedankt voor dit interessante stuk. Ik richt mij via dit berichtje ook even tot TIM TravelPortal. Het viel mij op dat jullie werken met een Facebook Profiel (dus een persoonlijk profiel met vrienden). Tip: zet dit z.s.m. om naar een zakelijke Pagina! De content op die Profiel is nu alleen maar zakelijk. Facebook zal vroeg of laat dat Profiel verwijderen. We hebben al diverse voorbeelden gezien in de reiswereld. Profielen zijn voor mensen, Pagina’s zijn voor bedrijven. Overigens is het mogelijk om je Profiel om te zetten naar een Pagina. Je vrienden worden dan “likes” maar alle content verdwijnt. En nee… ik doe geen Social Media Workshops meer 😉 Succes verder!

 2. Else Schepers Antwoorden

  @vincenthekkert:disqus dank je voor je aanbevelingen! Die TravelPortal bedrijfspagina is er al, alleen nog niet actief. TIM TravelPortal gaat als reisadviseur in de besloten Sambasso groep aanbiedingen delen en zal niet als ‘semi’ bedrijf op FB actief zijn. Let’s see of dat lukt. Jij ook succes met de business, ik ben blij dat we de reisagenten onze margeverbeteraar aan kunnen bieden én dat die goed ingezet wordt!

  • Vincent Hekkert Antwoorden

   Bedankt voor je bericht Else. Mooi om te zien dat jullie reisprofessionals ook in staat stellen hun eigen verdiensten te bepalen. Ik begrijp je concept m.b.t. Facebook maar feit is dat er nu een Profiel bestaat met veel vrienden waar alleen maar zakelijke posts met aanbiedingen op staan. Zonder echte profielfoto en zonder een bestaande voor- en achternaam. Het is echt een kwestie van tijd voordat Facebook deze verwijdert. Niet de minste bedrijven gingen je voor… TUI, De Jong Intra. Loop niet in die val. Hierbij een citaat uit de voorwaarden van Facebook: “Het is in strijd met de voorwaarden van Facebook om je account te gebruiken om iets anders dan jezelf (bijvoorbeeld je bedrijf) te vertegenwoordigen. Als je dit doet, loop je het risico om permanent de toegang tot je account te verliezen als je het niet omzet in een pagina.”

 3. What i do not understood is in fact how you’re now not really much more neatly-liked
  than you might be now. You are very intelligent. You already
  know thus considerably in terms of this topic, made me personally consider it from so many varied angles.

  Its like men and women aren’t involved unless it’s one thing to accomplish with Lady gaga!
  Your individual stuffs nice. Always deal with it up!

Write A Comment