Een eensluidend Europees reisadvies? Waar alle 27 lidstaten hun invloed op uitoefenen? Liever niet. Als de Europese Unie bij machte is om het kleuren van landen te centraliseren in Brussel, wordt de chaos groter dan die nu al is. En die is gigantisch. Al jaren, elk land heeft zijn eigen deskundigen en die trekken zich weinig, of eigenlijk helemaal niets aan van collega’s in andere lidstaten.

Vergelijk het maar met de chaos rond de mondkapjes-discussie in ons eigen Nederlandje. De deskundigen zwalken met hun meningen, zijn publiekelijk tot op het bot verdeeld. Ook burgemeesters worden het niet eens met elkaar en zwengelen zo de ‘deskundigheid’ aan van miljoenen Nederlanders met een eigen mening, waaronder een groeiend aantal fanatici die bereid zijn naar het Malieveld te trekken.

ANVR-voorzitter Frank Oostdam maakt zich druk voor een Europees reisadvies. Ik heb er op dit podium ook voor gepleit, al nuanceerde ik daarna wel mijn pleidooi met de suggestie om als Nederland buiten Brussel om een coalitie te smeden met eensgezinde landen. En dan om praktische redenen om ons heen beginnen met handzame afspraken. Zoals met Duitsland, Groot-Brittannië en België.

Mooie gedachte, al zeg ik het zelf, maar als je alleen al naar hun huidige verschillen kijkt qua kleuring van landen als Kroatië, Luxemburg, Spanje en Portugal, zakt de moed me meteen in de schoenen.

Zolang er geen federale Europese Unie is kan je voor je eigen nationale politieke vakantiekleuring maar ver weg blijven van Brusselse idioterie, veto’s en dictaten op dit vlak.

Beste Frank Oostdam, doe geen moeite, ik zou je schaarse tijd maar aan andere dingen besteden, zoals een totaal gereviseerde Europese Richtlijn Pakketreizen. En nog meer regels, garanties en verzekeringen die in coronatijd niet bestand bleken. En vraag minister Blok om zelfstandige kleurkeuzes te maken met – als het even kan – meer consideratie voor de reiswereld.

jan@lokhoff.nl

Author

Write A Comment