Kleinschalig, grootschalig en alles daar tussenin, de Nederlandse reisbranche is barstensvol ondernemers. Het ondernemerschap in onze sector een boeiend, maar geen makkelijk ‘vak’ en zeker in coronatijd vergt dat veel vaardigheden. Die zitten doorgaans in de genen en de meeste lesuren maak je in de praktijk als je carrière start bij een baas.

Ondernemersopleidingen zijn schaars en voor de reisbranche zou ik er zo gauw niet eentje weten. Niettemin is in de afgelopen jaren het aantal reisondernemers explosief toegenomen, wat te danken is aan de onstuimige groei van het aantal ZRA’s en kleinschalige specialisten.

Met de skills voor het reisvak zit het bij hen wel goed, maar als zelfstandige reisondernemer komt er meer bij kijken met online en offline marketing als kernpunten. Het is een containerbegrip, niet altijd even makkelijk, kost geld, maar zonder kan je niet florissant bestaan. De ZRA’s kunnen daarvoor grotendeels terugvallen op hun serviceorganisaties, die regelmatig interne trainingen verzorgen, hoewel vooral productgericht.

De belangenorganisatie voor de ‘kleintjes’ roert zich op dit vlak ook. De Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR) organiseert op vrijdag 19 november voor de derde maal een masterclass voor startende reisorganisaties.

‘VvKR is er weliswaar voor reisondernemers die zich bezighouden met kleinschalig toerisme, maar we merken dat ook startende reisorganisaties ons goed weten te vinden. Een paar maal per week ontvangen we telefoontjes en email van mensen die overwegen een reisorganisatie te starten. Ja, ook het afgelopen ‘corona-jaar’ bleven deze vragen komen’, laat ons Marleen Nijdam, bestuurslid en initiatiefnemer van deze dag, weten.

“Reizen is én blijft immers zo inspirerend dat we merken dat mensen deze ervaring graag willen delen. Maar dan als werk!’, vervolgt Nijdam, ‘We voorzien deze starters van de noodzakelijk informatie, waarbij we merken dat ze vaak niet op de hoogte zijn van de complexiteit van de Europese Richtlijnen Pakketreizen. We hebben een aantal fantastische gastsprekers geregeld die de deelnemers mee zullen nemen in de do’s en don’ts van een moderne reisonderneming vanuit de praktijk bezien.’

Tijdens de masterclass wordt aandacht besteed aan de basisbeginselen van de juridische kaders waar je als reisorganisatie mee te maken krijgt. Daarnaast wordt ingegaan op de btw-reisbureauregeling, de consequenties van verschillend productaanbod, de inkoop van je producten, de verdienmodellen en de diverse garantieregelingen. Ook de sales wordt niet vergeten, waarbij wordt uitgelegd hoe online verkoop in de reisbranche werkt en welke stappen onmisbaar zijn voor het succesvol lanceren en promoten van een reisorganisatie. Als bonus is het ook nog eens de Dag van de Ondernemer. Tijdens deze dag zullen de starters daarom ook regelmatig in contact komen met VvKR-leden, zoals tijdens de B2B-marktplaats. Daarop zullen verschillende partijen en aanbieders uit de reisbranche aanwezig zijn om laagdrempelig vragen van de starters én leden te beantwoorden, denk bijvoorbeeld aan de garantieregelingen, consolidators, verzekeraars en CRM-aanbieders.

‘Op deze manier stimuleren wij reisondernemers om zaken als veiligheid, aansprakelijkheid, administratie en financiën meteen professioneel te regelen.’, vult Nijdam aan. “Deze editie van de masterclass is trouwens extra speciaal omdat deze wordt georganiseerd op de dag dat de VvKR haar 10-jarig bestaan viert.’

De masterclass is interessant als je overweegt een reisorganisatie te beginnen of er net één bent begonnen. Of je bent ZRA en overweegt om de activiteiten uit te breiden of deze aan te passen naar pakketreisactiviteiten. Het doel is dat je na deze dag goed geïnformeerd en wel beslagen ten ijs komt om van daaruit een weloverwogen beslissing te nemen.

De masterclass wordt gehouden in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Aanvang is om 09.00 uur. Tegen 17.00 uur zit het kennis-programma erop en is het tijd voor een feestelijke borrel samen met VvKR-leden.

Meedoen kost € 95,- (excl. Btw, inclusief lunch en borrel). Het lijstje gastsprekers en het volledige programma is hier te vinden. Daar is ook alle informatie over aanmelden te vinden.

jan@lokhoff.nl

Reacties? Graag. Wel met vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.

Author

Write A Comment