We schrijven deze week zwarte bladzijden in de reisbranche. Vrijwel de gehele reisretail ligt zo overhoop met ANVR en SGR dat zij zich gedwongen zag naar de rechter te stappen om de SGR en in het verlengde daarvan de Nederlandse Staat te dwingen betere afspraken te maken over de hoogte van geldleningen uit het Voucherfonds aan reisbureaus en ZRA’s. Ook dwongen zij de ANVR tot het uitschrijven van een buitengewone ledenvergadering over de contributie 2021.

ANVR kiest partij

Trieste constatering is dat terwijl de advocaten van beide partijen afgelopen maandag hun pleitnota’s schreven de ANVR met een verklaring komt die onverholen partij kiest voor de SGR en daarmee feitelijk haar eigen leden afvalt onder het verwijt dat ze er bij de totstandkoming ervan voldoende betrokken zijn geweest, maar kennelijk niet hebben opgelet. Ook speelde de dreiging een rol van het schrappen van D-reizen als SGR-deelnemer door het uitblijven een geëiste extra zekerheidsstelling van 1 miljoen euro. De rechter kreeg veel op zijn bordje.

Onvrede

Ik kan daar op afstand niet over oordelen. Wel kan je constateren dat er iets heel erg niet goed is gegaan met die ‘betrokkenheid’, anders zou er geen gang naar de rechter zijn geweest. Het is namelijk nogal wat als de retail pijler onder de ANVR zich gedwongen voelt zo’n stap te zetten. Let wel, we hebben het over de D-rt Groep (D-reizen en VakantieXperts) apart samen met de Dutch Travel Alliance, Travel XL, Face2Face Travel en Travel Company Direct. Samen hebben zij vorig jaar tot ontsteltenis van de ANVR de belangenvereniging Dutch Retail Travel United (DTRU) opgericht. Er heerste al langer in agentenkring onvrede over de dominante positie van de (grote) touroperators binnen de branchevereniging en de manier waarop zonder hun directe betrokkenheid het Reis Voucher in maart 2020 tot stand kwam. Bij elkaar vertegenwoordigen zij met een omzet van 1,5 miljard euro, werk voor 3.000 reisprofessionals, 80 procent van de reisretail in Nederland.

Scheuring

Wat de uitkomst van het aangespannen Kort Geding volgende week ook wordt, de verhoudingen binnen de ANVR zijn ernstig verstoord. Je moet vrezen dat deze botsing tot een scheuring in de onderlinge verhoudingen leidt met onvoorspelbare consequenties. Het lijkt er wel op dat binnen een gezin zoon en dochter met elkaar over een ruzie in de rechtszaal bekvechten, waarbij de ouders publiekelijk een kant kiezen.

Als de retail om wat voor redenen dan ook overtuigd blijft van een ‘achtergestelde’ positie ten opzichte van touroperators binnen de brancheclub, onvrede houdt over een gebrek aan invloed en te weinig betrokkenheid bij belangrijke zaken door het bestuur onder leiding van een boze voorzitter, is de beer los. Opzegging van lidmaatschap? Een eigen branchevereniging? Een eigen garantiesysteem? Weer een federatieve koepel van onafhankelijke agenten en touroperators ? Wie het weet mag het zeggen.

Intussen is het Manifest van Jeannie Vincent even van tafel, terwijl het onderdeel zou kunnen zijn van een brede heroriëntering over onder meer de organisatiestructuur en vertegenwoordigingen in de ANVR. Daar lijkt mij meer noodzaak voor te zijn dan ooit.

Buitengewone ledenvergadering

Wel hebben de DTRU-leden, uitgebreid met Travel Counsellors, The Travel Club, Otravo, en ITAC een buitengewone ledenvergadering van de ANVR afgedwongen op 30 maart om over de contributie 2021 te praten. Het enige agendapunt luidt: ‘Aanpassing van de bijdrage aan ANVR over het boekjaar 2021 waarbij aangesloten wordt bij de marktsituatie en de financiële positie van de ANVR-leden.’ Eerder pleitte Jeannie Vincent van The Travel Club voor het schrappen van het deel van de omzet 2019 (waarop de contributie is gebaseerd), dat in 2020 door corona werd geannuleerd en in haar ogen dus feitelijk niet meetelt.

jan@lokhoff.nl

Author

5 Comments

 1. Dat je contributie moet betalen lijkt me logisch. Maar niet aan een club die precies niets voor haar leden regelt. Die haar leden prompt laat vallen en achter de consumentenclub van het SGR gaat schuilen. Een totaal mislukte lobby naar de politiek toe. Met als resultaat een voucherfonds dat niet eens van de grond komt. Consumenten die het vanaf nu allemaal zelf wel gaan regelen want de hele branche ligt vechtend op de straat. De pensioenen verwaarloosd. En een baas die het ene Markruttetje na het andere doet en alles vrolijk weglacht.
  Wat heeft het ANVR ons nu eigelijk gebracht?

 2. Jan, zo moeilijk is het allemaal niet hoor.

  De ANVR = Arjan en Steven.
  Frank moet in de media opdraven en Walter moet achter de schermen aan informatie zien te komen van kuchende mannen in regenjassen in parkeergarages.

  Als de ANVR en SGR nu ook eens een goede exitstrategie hadden bedacht toen ze met de illegale vouchers aankwamen zetten een jaar geleden, dan had het nu niet zo hoeven lopen.

  Maar de exitstrategie van de ANVR was: hopen dat het beter gaat.

  En tsja, met hoop heb ik nog nooit de huur of de hypotheek kunnen betalen.

  Misschien is het voor iedereen maar beter als de ANVR implodeert. Corendon failliet gaat, DRT failliet gaat, wat zwakke broeders meegetrokken worden, zodat in 2022 de branche met échte professionals overblijft.

  Zorgt direct ook voor een stukje meer vertrouwen bij de consument denk ik.

 3. Joost – “zodat in 2022 de branche met échte professionals overblijft.”

  Dit komt zo denigrerend over richting alle mensen die de vorige periode professioneel genoeg waren om reizen aan te bieden, goed voor ieders omzet, ook al een jaar in dezelfde sjips zitten, het hoofd boven water proberen te houden en ondertussen de steeds ongeduldig wordende klanten te woord staan.

  Het is al maanden dat de horeca in het nieuws is, terwijl de gezamenlijke reisbranche een omzetverlies heeft van +90% Tui heeft dankzij de Duitse injectie iets makkelijker praten, maar er moet in mijn ogen juist samen met de politiek gesproken en met z’n allen naar een oplossing gezocht worden. Nu de problemen met het voucherfonds aan het licht zijn gekomen, de goedkeuring nog langer op zich laat wachten, kan het toch niet zo zijn dat binnen dezelfde branche er alleen naar een oplossing is/wordt gekeken voor een bepaalde groep?! Faillissement van Corendon en/of DRTU zal vanwege de leveringsplicht immers iedereen (in)direct pijn in de portemonnee doen.

Write A Comment