Sunweb en haar Zweedse grootaandeelhouder Triton zijn weer op overnamepad. In 2021 kwam aan de koop & groei intenties abrupt een einde toen zij de bijna-rond overname van Corondon afbliezen. Dit tot groot ongenoegen van de eigenaren van Corendon, die zich al rijk gerekend hadden met een overnamesom van 146 miljoen euro. Bij de rechter probeerden (mede) eigenaren Atilay Uslu en Steven van der Heijden de koop te laten doorgaan, maar die oordeelde in hun nadeel.

Tegen RTL verklaarde Uslu destijds dat zijn Corendon te klein was om een belangrijke rol te blijven spelen in Europa. Dit zei hij toen: ‘Corendon heeft een omzet van 515 miljoen euro, maar de grootse speler in Europa heeft een omzet van 20 miljard euro en de nummer twee van 15 miljard, ze drukten ons steeds weg uit Spanje. Er zijn grote ketens die in één keer op de Canarische Eilanden voor 30 miljoen euro een contract met hotels kunnen afsluiten, dat lukt Corendon niet. Met Sunweb erbij kunnen we een klein beetje een vuist maken om hotelcontracten af te sluiten.’

Corona gooide twee jaar bij Sunweb-investeerder Triton de hand op de knip, maar de ambitie om via acquisities in de reiswereld te groeien is weer terug. Inmiddels zijn al twee Scandinavische touroperators aangekocht. Eind vorig jaar het Zweedse Airtours en deze week viel de Deense Egyptespecialist Atlantis Rejser ten prooi.

De grote vraag is echter of Sunweb opnieuw in de slag wil Corendon. De laatste is sinds het teleurstellend afketsen van de deal solo vol energie doorgegaan en is er na de coronadip weer helemaal bovenop. Vorig jaar verscheen er een omzet van 700 miljoen euro en een – belangrijker – recordwinst van 30 miljoen in de boeken. In de pers werd alweer voorzichtig geanticipeerd op de verkoop van het bedrijf. En wie weet is dat na een paar trekken aan de vredespijp – ze staan allebei op de Vakantiebeurs – toch (weer) aan Sunweb.

jan@lokhoff.nlAuthor

Write A Comment