Denk je als reisondernemer voordeel te hebben van het laconieke gedrag rond de coronaregels in Nederland – volle stranden, kroegen, bussen, feesten – pakt het averechts uit. Ook weer een buitenlandse vakantie boeken vanwege die soepele houding? Nee, die veroorzaakt de eerste symptomen van een tweede uitbraak. Er zijn nu schrikbarend veel besmettingen. Morgen geven Premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie. Ik hou mijn hart vast dat ze strengere maatregelen en handhaving zullen afkondigen, waardoor bij veel mensen de schrik weer om het hart slaat. De eerste (gelekte) berichten suggereren dat met name grensoverschrijdend toerisme (vliegvelden?) daarvan de dupe zal zijn.

Naar aanleiding van mijn vorige blog over de niet-boekende luxe reizigers had ik contact met Marcello Pacenti van BMS-Travellers. De specialist in luxe safari’s ziet ook met lede ogen aan hoe zijn maatwerk adviseurs zitten te niksen.

Marcello: ‘Als ik contact zoek met klanten, ontvang ik warme reacties, maar ze boeken niet. Te veel onzekerheden. Gaat ze niet eens zo zeer om het gevaar van corona, maar meer om de rompslomp er omheen. De quarantaine ter plaatse en bij terugkeer en vooral de onzekerheid of de reis wel volledig kan door gaan of voor vertrek nog wordt ‘verboden’, weerhoudt de mensen om nu te boeken. Pas op tweede plaats komt corona ter sprake en het risico van niet verzekerd reizen.’

Optimistische contacten had ik ook. Bijvoorbeeld met succesvol reisagent Mathé de Groot van TravelXL in Wormer die mij attendeerde op de ‘Hollands Welvaren’ cruise door Nederland van de FST Group met een luxe riviercruiser. Deelname aan de ‘weekvaart’ eind deze maand met het prachtige hotelschip ‘Grace’ kost 7.000 euro per persoon. Mathé heeft er een klant voor, maar helaas, alleen nog op de wachtlijst… Er zijn dus nog big spenders die gelukkig steeds een vakantie boeken.

Mathé: ‘Het leek me goed om je dit even te laten weten om dit ‘andere geluid’ te laten horen dat de cruise van bijna 7.000 euro p.p. eigenlijk niet meer te boeken is. Chapeau voor FST.’

Ik geef het je graag door. Laten we maar hopen dat dit ook een goed teken is voor de zo zwaar getroffen ‘grote’ cruisemarkt, die wereldwijd op apegapen ligt.

jan@lokhoff.nl

Author

Write A Comment