In het programma ‘Buitenhof’ bleek gisteren voorzitter Charles Michel van de Europese Raad een voorstander van de invoering van een vaccinatiepaspoort om reizen weer mogelijk te maken. Uiteraard is deze door de regeringsleiders van de EU gekozen topbestuurder voorstander van een paspoort in EU-verband. Lidstaat Griekenland liet dit weekend al weten wel zo’n paspoort te willen. ANVR-voorzitter Frank Oostdam vinkte onder een Facebook bericht hierover een ‘like’ aan. Het zou mooi zijn als hij zijn invloed gebruikt bij ons kabinet en collega-brancheverenigingen in Europa.

Voorwaarde voor invoering zal ongetwijfeld zijn dat (veruit) het merendeel van de bevolking in landen de prik tegen corona moet hebben gekregen. Discussiepunt is en blijft dat een dergelijke reispas tot tweespalt kan leiden omdat een deel van de bevolking wordt uitgesloten om op vakantie te gaan. Dat bleek al uit de reacties op Facebook en LinkedIn op mijn eerdere pleidooi om een prikpas in te gaan voeren om de reisbranche weer in beweging te krijgen. Als de vaccinatieprogramma’s ver gevorderd zijn is dat volgens mij misschien wel de enige manier om virusvrij te reizen. Zeker zolang (snel)testen niet 100% betrouwbaar zijn.

Laten we maar hopen dat alle lidstaten van de Europese Unie zich op voorspraak van Raadsvoorzitter Marchant achter het paspoortplan scharen en er overal in sneltreinvaart wordt gevaccineerd. Hij beseft dat het een (politiek) gevoelige kwestie is. Waar internationaal (vlieg) toerisme bij veel (linkse) partijen vanwege milieuredenen in het verdomhoekje zit, zullen er nog wel wat hobbels te nemen zijn. Aan tafel bij Buitenhof verklaarde SP-Kamerlid Renske Leijten zich meteen al tegenstander. PvdA-prominent Job Cohen zag het paspoort aan dezelfde discussietafel wel zitten.

Landen buiten de EU kunnen zich dan na nationaal afgeronde prikprogramma’s aansluiten. Dat moet makkelijk te regelen zijn. Overal waar ingecheckt wordt – airports, accommodaties, campings – is de controle-infrastructuur al aanwezig.

jan@lokhoff.nl

Author

1 Comment

  1. Jan elk idee is er eentje de reisbrnche zit ook met smart te wachten op een aanpassing van de aansprakelijkheid als organisator hier zou ook een uitzondering gemaakt moeten worden bij mogelijke pandamienen.

Write A Comment