De krachttoer van de ANVR moet nog komen. Als de coronaramp zich blijft voortslepen en de meeste Nederlanders gerepatrieerd zijn, verdwijnt de aandacht voor de (financiële) problemen in de reisbranche naar de achtergrond. Nu noemen ministers en onze premier reisorganisaties nog in een adem met de zorg, maar straks is dat afgelopen.

Naarmate de viruscrisis langer duurt, neemt de schade voor de reiswereld toe. Natuurlijk ook voor tal van andere branches, maar dan gaat het er toch om of je vooraan staat als er hulp wordt geboden. De eerste cafés en restaurants waren nog niet verplicht dicht of Horeca Nederland sprak al over een noodfonds van de overheid ten bedrage van 5,1 miljard euro om de schade te dekken. In Frankrijk heeft de staat inmiddels forse steun toegezegd aan Air France en Den Haag heeft zich in die zin ook uitgelaten over de KLM.

Schadebedrag?

Mijn vraag is dus of de ANVR nu al inzicht kan geven in de hoogte van de financiële dreun die corona aan de reissector uitdeelt? Misschien samen met Thuiswinkel.org voor de onlinespelers en de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties voor haar meer dan 400 leden?

Iets in de SGR-sfeer?

Een voorbeeld. Misschien kan de overheid iets doen aan de hoogte of de condities van de garantiestelling bij de SGR in 2021. Daar heeft zowat de hele sector mee te maken en is normaal gesproken al een hele last die zwaar op de exploitatieruimte van reisbedrijven drukt. Dat geldt natuurlijk ook voor 2020. Het vakantiegeld later uitbetalen helpt niet alleen de bedrijven, maar stelt ook de besteding daarvan uit tot het moment dat er weer geboekt kan worden.

De coronacrisis rechtvaardigt onorthodoxe maatregelen en die wordt alleen maar erger, vrees ik.

Author

2 Comments

  1. Hey Jan, goed je weer terug te zien met je kritische blik! Waarom ben je alweer weg bij Reismedia eigenlijk?

    Is het overigens relevant of de ANVR een schadebedrag kan berekenen? De corona-voucher zorgt er toch juist voor dat het geld in de ‘branche’ blijft en dus is er geen (extra) schade?

    Is trouwens al bekend per wanneer Steven van de Heijden het voorzitterschap van Frank Oostdam overneemt, nu hij te kennen heeft gegeven dat hij niet lang meer bij de ANVR zal zitten?

Write A Comment