Moeten we onze pijlen richten op minister Stef Blok ‘van Reisadvies’, of moet het doelwit de Europese Commissie zijn? De Europese reisbrancheorganisatie en luchthavens hebben vorige week een brandbrief geschreven aan die ‘EU-regering’ met de klemmende vraag iets te doen aan dat doolhof van reisadviezen in Europa. In België klopt de reisbranche 6 oktober op de deur van de Europese Commissie. Hopelijk wil die de reiswereld te redden.

Toch zou ik een pijl reserveren om te mikken op een minister van Toerisme in de volgende regering. De laatste tijd laait de discussie weer op over een staatssecretaris van Toerisme. Ik ga een stap verder en pleit voor een minister met een uitgebreid mandaat en de centrale regie over alle onderwerpen die toerisme raken en anders dan een staatssecretaris wel deelneemt aan de wekelijkse Ministerraad. Onzin? Nee hoor, vergeet niet dat toerisme als onderdeel van ons bruto nationaal product groter is dan Landbouw.

Minister Blok zat vrijdag jongstleden aan tafel van de talkshow Op1 waar hij helaas niet aan de tand werd gevoeld over zijn bizarre reisadviezen. Interessant was zijn zijdelingse opmerking over app contact met collega’s in het buitenland. Passend bij het complot denken over de pandemie zou je dat ook kunnen loslaten op de negatieve reisadviezen en grensblokkades die als neveneffect van de ziektebestrijding in een klap een einde hebben gemaakt aan het fenomeen overtoerisme. Daar wilde elk land van af. Het fenomeen bestaat even niet meer. Misschien kampt alleen de Algarve er momenteel mee.

Ik was er voor gaan zitten, maar het presentatie duo Sophie Hilbrand en Hugo Logtenberg van Op1 stelde niet een kritische vraag aan de minister. ‘Wat hij vond van de jungle in Europa van reisadviezen?’, leek er een beetje op, maar het antwoord was nietszeggend: ‘Het is belangrijk om je te informeren over de landen om ons heen en daarom kijk ik ook op onze site’. En ‘Ja, het is ontzettend rot als je net bent gearriveerd en de code wordt oranje.’ Hij kwam er mee weg. Misschien kan iemand een Tweede Kamerlid porren om kritische vragen aan de bewindsman te stellen? Remco Dijkstra bijvoorbeeld, die zich al eerder opwierp als reisbranchevriend.

Had de redactie van Op1 trouwens niet even met Frank Oostdam kunnen bellen en/of een paar andere prominenten in de branche? Bijvoorbeeld om de vraag te stellen waarom vakantiegangers van ene land wel en van het andere niet naar Kroatië, Turkije en Griekenland mogen reizen? Het verschil tussen Nederland, België en Duitsland is illustrerend.

Het zou me niet verbazen als de oranje reisadviezen van Blok gebruikt worden om Nederlanders telkens met de neus op de coronafeiten te drukken en in het gareel te houden om restricties in eigen land na te leven.

Bij die restricties hier doet de overheid primair een beroep op het verantwoordelijkheidsbesef van de Nederlanders. Waarom kan niet hetzelfde Europees geregeld worden? Leg de verantwoordelijkheid neer bij de vakantiegangers.

jan@lokhoff.nl

Author

1 Comment

  1. Beste Jan, dank voor deze blog. Ik ben het helemaal met je eens. Het is tijd om Stef Blok aan de tand te voelen. Het is ook hoog tijd voor ingrijpende veranderingen. Het huidige ondoorzichtige, oneerlijke systeem moet te grave gedragen worden. Ik zou het zelfs onethisch willen noemen. Het hoort niet thuis in een democratische rechtsstaat. Het reisadvies is een reisverbod geworden. Ik steun het idee van een Ministerie van Toerisme. Briljant!
    Groetjes

Write A Comment