Het is onvoorstelbaar hoe slecht het Kabinet met de reisbranche omgaat. Met oranje en rode verfvlekken nog op zijn handen, deelt voormalig BZ-minister Stef Blok nu als excellentie op EZ een genadeslag uit. Per 1 oktober is het afgelopen met de steun, de reisbranche kan wat hem betreft stikken. Er komt geen uitzondering voor noodlijdende reisondernemers voor wie hij al bijna 2 jaar ruim twee derde van de wereld als vakantiebestemming heeft ontraden. Het is een gotspe.

Blok weet nog na te trappen ook. Hij voorspelt doodleuk dat het nog twee jaar gaat duren voordat de consument weer naar verre bestemmingen op vakantie wil. Dus heeft verdere steun volgens hem geen zin. Met zulke opvattingen is de discussie wat hem betreft gesloten. Met een recente ABN AMRO-studie die het tegendeel beweert veegt hij zijn gat af.

Als Blok zo denkt, waarom dan niet de verre reisbestemmingen subiet geel kleuren? Mensen gaan er immers toch niet naar toe, minister… Daarmee voorkomt hij trouwens meteen dat ANVR en VvKR ‘stout’ hun leden gaan adviseren en supporten om gewoon reizen uit te voeren naar ‘ver oranje’ als de consument daar naartoe wil.

ANVR en VvKR zijn terecht woest. Ze schreeuwen moord en brand in de media, maar ik vrees dat ze er niets mee bereiken. Het is te hopen dat de Tweede Kamer een debat aanvraagt over de dikke brief van 20 kantjes waarin het kabinet haar informeert over de stopzetting van de steunmaatregelen. Het lijkt nog de enige kans om dan via het parlement de regering tot andere gedachten te brengen.

Misschien kunnen de branchekoepels te rade gaan bij de actiegroep van ZRA’s, die al een paar keer via goede contacten in de Kamer resultaat heeft bereikt. Wellicht – als dat niet succesvol is – de laatste reddingsboei grijpen en naar de rechter stappen. Want waarom wel doorgaan met steun aan nachtclubs die niet open mogen, maar niet aan de grotendeels ‘gesloten’ reiswereld?

Over rechtszaak gesproken. Ik hoop niet dat de ZRA’s en kleine touroperators zonder tweede voordeur, die via een sommatie deze maand een gesprek afdwongen om TVL te verkrijgen, nu met een kluitje in het riet worden weggestuurd. Zo van: de TVL wordt afgeschaft, dus er valt niets meer te halen. Mikken op terugwerkende kracht?

Faillissementen in zicht. De tijd dringt.

jan@lokhoff.nl

Reacties? Graag. Maar wel met vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.

Author

4 Comments

 1. Jan Lokhoff Antwoorden

  Ik ontving deze reactie van vakantie vierende Harry Betist:

  https://fd.nl/economie-politiek/1410295/evenementenbranche-met-kabinet-om-tafel-wegens-stoppen-coronasteun-mai1aadpQj5F?utm_medium=email&utm_source=nieuwsbrief&utm_campaign=fd-ochtendnieuwsbrief&utm_content=1352426_46078_20210901&utm_term=A

  Waarom lukt het hun wel? Wat doen Oostdam cs fout??
  Grt uit Curaçao, waar je wel veilig heen mag, maar (bijv) het verderop gelegen Grenada of St. Vincent niet. Leg het maar uit. Zelfs het woord gotspe is ontoereikend voor dit wanbeleid.
  Met z’n allen de beuk erin en verkopen waar covid onder controle is.

  • Wat ANVR fout doet (of deed), en ik heb dat eerder gezegd, jarenlang de politieke lobby verwaarlozen. En sinds het uitbreken van de coronacrisis zich veel te bescheiden opgesteld hopende op een diplomatieke uitweg. Maar in de oorlog red je het niet met diplomatie.

 2. Oranje is een advies dus hoeft niet opgevolgd te worden. Meer hulp van overheid lijkt me onrealistisch. Een van de grootste obstakels zijn de verzekeringsmijen die t niet aandurven, dus geen reiziger die onverzekerd in pakketvorm wil reizen. Daar ligt de uitdaging. Ik ben benieuwd of de regering zich weer in de vingers snijdt zoals bij de toeslagen affaire.
  Zou t voor een vd TV producenten niet interessanr zijn om dit grondig te gaan onderzoeken om de onderste steen boven te krijgen? Wie heeft connecties in de TV wereld?

Write A Comment