Ik stop ermee. Op m’n .nl met eigen naam verschenen inmiddels ruim 2.000 blogs. Ook na mijn afscheid als uitgever en hoofdredacteur van Travmagazine bleef het neerpennen van mijn mening over kwesties in de reisbranche een vaste gewoonte, de eerste twee jaren dagelijks en daarna 3x per week. Ik probeerde altijd scherp en origineel uit de hoek te komen. Heilige huisjes meed ik absoluut niet. Af en toe een rauw stuk vlees in de arena werpen, zorgde voor boosheid maar ook voor ongekend hoge leescijfers: vele blogs haalden met gemak meer dan 10.000 lezers, alleen al via LinkedIn. Ik noemde dat een ‘breed branchebereik’. Die leesdichtheid en de instemmende reacties waren voor mij de ultieme stimulans om door te blijven gaan.

Maar ja, volgende maand tik ik de 77 aan en zin om events in de branche te bezoeken heb ik al een tijdje niet meer. Ik koos ervoor om niet meer de journalist uit te hangen, maar mij puur te richten op opiniëren. De ‘kijkcijfers’ en reacties gaven aan dat jullie, beste lezers, dat wel konden waarderen en daarom bleef ik bloggen. Hartelijk dank dan ook dat jullie mij al die jaren bent blijven volgen. Wil je een onderwerp nog eens teruglezen: mijn blogwebsite heeft een uitstekende zoekfunctie. En als ik het niet kan laten, zal ik op LinkedIn zo nu en dan nog wel eens mijn mening posten.

Onderwerpen genoeg, want ik vertel geen nieuws met de stelling dat de reis- en luchtvaartsector zware tijden tegemoet gaat. Het is vaak schrikbarend te constateren hoe negatief de politiek over vliegen en vakanties denkt, hier en in Brussel, waar de Europese Commissie heel rigide essentiële zaken in het toerisme mede vanwege overdreven consumentenbescherming de nek omdraait. Het gaan afschaffen van aanbetalingen is een pregnant voorbeeld. Dat zet de keten op zijn kop en zal uiteindelijk de grote touroperators bevoordelen ten koste van kleine spelers met onvoldoende reserves om vakantieverkopen vooruit te financieren. Ik hoop dat tegen die tijd klanten van kleinere organisaties, zoals VvKR-leden en ZRA’s, spontaan bereid zullen zijn om wel aanbetalingen te doen, of bij de boekingen onderdelen als vluchten daarvan zelf te betalen.

Voorspelbare maatregelen vanwege de klimaatcrisis – de luchtvaart zit al in het verdomhoekje van linkse politici, straks de vakantie-touroperators idem dito – zullen een zwaar stempel gaan drukken op de bewegingsvrijheid van reisondernemers. Misschien is dat wel goed voor mijn kleinkinderen, maar nu zeker fnuikend voor de branche.

Ik dank tot slot al mijn volgers voor hun jarenlange leestrouw en support en reacties en wens alle reisprofessionals en hun vakbladen Travmagazine, Travelpro en Reisbizz het allerbeste!

jan@lokhoff.nlAuthor

31 Comments

 1. Harry Kapteijn Antwoorden

  Beste Jan,

  Dank voor al je informatie over de reiswereld in de afgelopen jaren! Heb dit altijd met interesse blijven volgen, ook al ben ik al jaren uit de actieve reiswereld vertrokken. Ook ik wordt komende maand 77 en nog volop actief in allerlei verenigingen. Hoop dat jij ook tijd vindt om leuke dingen te gaan doen en vaker een balletje te slaan.
  Het ga je goed en wie weet komen wij elkaar nog eens tegen op de greens.
  PS onze allereerste kennismaking was op een studie/pers reis naar Sri Lanka, jaren…. geleden.
  Harry H C Kapteijn

  • Harri Theirlynck Antwoorden

   Een mastodont vaart uit. Om even bij stil te staan. Dank voor je immer interessante aanwezigheid in de reiswereld Jan. Je zult wel niet stil gaan leven. Veel plezier de komende decennia.

  • Beste Jan, wens jou mooie tijden toe met af en toe een berichtje hoe het met jou gaat.
   Frank

  • Beste Jan,

   Mijn eerste stappen in de reiswereld maakte ik in 1995/1996 bij reisrevue als stagiaire, toen onder jouw leiding. Jij leerde ons kritisch te kijken, objectief te zijn, maar scherpe vragen te stellen waar nodig, maar altijd met respect. Iets waar ik de rest van mijn leven (werkend en privé) de vruchten van heb geplukt. Jouw blogs heb ik van genoten, je hield ons allemaal scherp.

   Ga genieten, reizen en ik ga je mooie woorden missen, maar neem ze met me mee!

 2. Michiel Plazier Antwoorden

  Dankjewel Jan! Het gaat je goed.
  Wens je nog mooie jaren in gezondheid en veel mooie en bijzondere momenten met je kleinkinderen! Geniet er van.
  Dank voor alles wat je voor de branche hebt betekend.
  Hartelijke groet,
  Michiel

  • Giovanni Barbuio Antwoorden

   Jammer , Jan maar wel begrijpelijk. Heel veel plezier de komende tijd en dank voor je blogs

 3. Beste Jan,
  Het zal zeker afkicken worden met bij tijd en wijle jeukende vingers maar blijkbaar is het moment daar je ho zegt. Als oud-reisorganisator en nu uitgever van frankrijk.nl heb ik altijd met plezier (en vaak opgetrokken ogen) je blogs gelezen. Laten we hopen dat iemand anders nu bereid is in de pen te klimmen om het reilen en zeilen van de reiswereld, de politiek en de regelgeving net zo nuchter en kritisch te becommentariëren. Dank je wel voor al het leesplezier en ik wens je het allerbeste.

 4. Hartelijk dank voor al je opinie-blogs en artikelen. Een grote bijdrage voor een meerkleurige reiswereld.
  Vier het leven en geniet van alles wat je lief is.

 5. Beste Jan,
  Soms had ik geen tijd maar voor het lezen van jouw blog maakte ik tijd, zal het gaan missen. Maar er is meer in het leven dan de reiswereld. Ik wens jou nog vele jaren in goede gezondheid en vreugde toe.
  Dank voor alles wat je voor de reiswereld hebt gedaan!
  Hartelijke groet, Ingrid Jansen

 6. Beste Jan,

  Dank voor je jarenlange professionele kijk op de branche, heldere inzichten en sterke opinies.
  We gaan je blogs missen.
  Geniet van al het moois dat nog op je pad komt.

  Met vriendelijke groeten, Jeroen Martron

  • Sharita Fakiera Antwoorden

   Babe, you are the Greatest Of All Time in de reisindustrie.
   (ps. Ik weet dat je vindt dat ik dat niet schrijven mag)

   Lucky number 77 🍀

 7. Jan-Rikke Mulder Antwoorden

  Hallo Jan

  We kennen elkaar niet persoonlijk maar ik heb je blogs, hoewel niet altijd eens, altijd met veel plezier gelezen. Dank daarvoor.

  Jan-Rikke

 8. Zevenenzeventig, jij? Ik hoop dat ik nog zo actief ben tegen die tijd. Jouw stukkies waren altijd wel de vaste bakens waar iedereen zich aan vasthield in meer of mindere mate. Ook ik. Vanaf het eerste nummer van de Reisrevue dat ik onder ogen kreeg op het AVR in de early eighties tot en met je laatste column.
  Bedankt dat je de branche wakker hebt gehouden, elke week weer. Iedereen die na jou is gekomen, elk vakblad, elke journalist heeft toch wel stiekem het kunstje een beetje bij jou afgekeken constateer ik zo.

  • Hoi Jan,
   Vanaf het moment, 33 jaar geleden heb ik genoten van jouw inbreng in de Nederlandse reisbranche. Aan het hoofd van Reisrevue, die ik altijd van voor naar achter las, de prachtige feesten, die je onder jouw hoede organiseerde en toen je afscheid nam van RR, ben ik jou blijven volgen. Waarom? Omdat jij exact beschreef wat de kern van problemen inhield en hoe ze opgelost zouden kunnen worden. Je liet ons een kijkje nemen hoe het achter de schermen eraan toe ging en je schopte soms ( vaak soms!) tegen de gevestigde orde. Heerlijk, prikkelend en net op het randje en dat is wat wij nu allemaal gaan missen. Maar weet zeker dat de hele reisbranche jou de heerlijke vrije tijd gunt na zoveel jaar hard werken. Dank, Jan!!!

 9. Beste Jan,

  Heel, heel jammer. Ik zal je kritische en professionele blik op de reiswereld gaan missen.
  Vond het knap dat je altijd met een frisse blik en zonder een vleugje nostalgie naar de reiswereld bleef kijken.
  Maar ik begrijp je beslissing maar gelukkig laat je ook nog wat ruimte open om toch zo nu en dan je mening te posten. Laat je vooral niet weerhouden!
  Bedankt voor je velle blogs.

  Rob de Vries (Flex Travel / Travelstars Groep)

 10. Marijke de Jong Antwoorden

  Beste Jan,

  Dank voor al je blogs, je scherpe en originele blik en jarenlange inzet voor de reisbranche. Ik wens je veel gezondheid en geluk en ga genieten van je ‘vrije’ tijd. Groet, Marijke de Jong

 11. Gerdri ten Dolle Antwoorden

  Ha Jan,

  Dat is toch wel het einde van een tijdperk. Ik kan me bijna niet voorstellen dat je geen prikkelend stuk meer zult schrijven. Voor mij was je natuurlijk meer dan dat, en een belangrijke leermeester aan het begin van mijn carrière. Iemand die jonge mensen altijd graag een kans gaf. Veeleisend maar ook vooral inspirerend. Dank voor alles!
  Gerdri ten Dolle

 12. Vivian Van der Weide Antwoorden

  Wat ontzettend jammer, maar begrijpelijk. Ik las je blogs met veel plezier. Hartelijk dank Jan. Geniet van je vrije tijd in goede gezondheid.

  Vivian van der Weide.

 13. Willem de Roon Antwoorden

  Dat is schrikken. Jij zevenenzeventig? Dan ben ik een jaar jonger. We ontmoeten elkaar in de Reisrevue periode en organiseerden het allereerste golftoernooi met Alitalia, Koudijs Reizen en Reisrevue naar Italië en vervolgens naar Portugal. Ik zie nog een baby in het hotel haar slaapje doen. Wat is de tijd gevlogen. in 1985 ben ik naar het buitenland vertrokken, maar ben door jouw informatiekanalen altijd op de hoogte gebleven. En nu Jan wordt het stokje dus officieel doorgegeven. Aan alles komt een eind, maar en dat zul je merken, er zijn altijd weer nieuwe uitdagingen aan de horizon. Hopelijk veel golf voor je. Het ga je goed Jan en bedankt voor de bijdrage die je hebt geleverd voor de Nederlandse Reisindustrie.
  Groet,
  Willem

  • Ha Jan, tsja wat moet ik nog zeggen na zoveel lofuitingen? Nou ja, eentje dan. Ik zie je ook als coach. Één van mijn twee grote coaches die mij altijd hebben gestimuleerd, ja soms hebben opgezweept, om het maximale eruit te halen en geen genoegen te nemen met een zesje.

   Altijd creatief, altijd op zoek naar dat ene gaatje om toch te bereiken wat onmogelijk leek. Inspirerend, initiërend, leergierig, ondernemend, probleemoplossend en iemand die in 10 min tijd een kwaad telefoongesprek in een lachsalvo wist om te zetten.

   Het ga je goed, laten we nog eens een bernardus of een francis coppola stuk slaan. Met de zonen erbij. En dan net zoveel lachen als bij eerdere flessen!!!!

 14. Hey Jan,

  Wat jammer dat je stopt!

  Ik vond het altijd heel fijn dat ik mijn ongenoegen over zaken die niet goed gingen in onze mooie reisbranche via jou mocht uiten , dat luchtte dan vaak heel erg op en zette sommige partijen weer helemaal op scherp !

  De jaren dat ik het Reisrevue Tennis Event heb mogen organiseren kreeg het tennistoernooi veel aandacht in vakblad Reisrevue waar jij toen hoofdredacteur van was. Jij snapte toen al als geen ander hoe belangrijk het is om de reisbranche in alle lagen met elkaar te verbinden en mede door alle aandacht die het kreeg via vakblad Reisrevue werd het elk jaar een groot sportief succes.

  Heilige huisjes waren bij jou heel vaak niet zo heilig en jij hebt heel wat los gemaakt in onze branche! Ik wil jou heel erg bedanken voor je scherpe tong en je altijd eerlijke meningen over heikele kwesties die zich zo vaak afspelen in onzen mooie reisbranche.

  Jan heel erg bedankt voor alles en ik wens je al het beste en veel avontuur !

  Met vriendelijke groet,

  Rob Land

  PS
  Ook ik zie de reiswereld veranderen, zoals dat in het verleden steeds gebeurde. Op dit moment kan ik de grote hoeveelheden aanvragen nauwelijks aan. De toekomst zal anders zijn dan nu, maar hee, dat maakt ons vak zo mooi en nooit saai!

 15. Jacqueline Gruters Antwoorden

  Jeetje Jan toch schrik ik even, begrijp je natuurlijk wel maar zal je blogs zeker missen.
  Heerlijk hoe je vaak je eigen mening gaf en er niet omheen draaide.
  Bedankt voor al die jaren en geniet van je “vrije tijd”

  Met vriendelijke groet,
  Jacqueline Gruters
  Travelcounsellors

 16. Sharita Fakiera Antwoorden

  Babe, you are the Greatest Of All Time in de reisindustrie.
  (ps. Ik weet dat je vindt dat ik dat niet schrijven mag)

  Lucky number 77 🍀

 17. Beste Jan,

  Een reiswereld zonder Jan Lokhoff, zonder jouw artikelen….Dat zal heel vreemd zijn.
  Ik heb jouw blogs met heel veel plezier gelezen en er zeker ook van geleerd. Die heldere kijk op zaken, vaak zeer verhelderend.
  Voor de toekomst alle goeds, geniet van familie en vrienden, blijf gezond en vier het leven.

  Hartelijke groet,
  Kitty Schers

 18. Wat een bom! Wat jammer! Maar ja, aan alles komt een eind.
  Geniet van je ouwe dag en probeer je vanaf nu niet druk te maken over die rare reiswereld.
  Dank je wel, ik ga je stukjes missen,
  Groet, Rein

 19. Partir c’est mourir un peu….. Ja Jan, je hebt groot gelijk dat je er nu een punt achter zet, want anders ga je door tot je erbij neer valt en dan ben je te laat. Hartelijk dank voor al die jaren collegialiteit, humor en vlijmscherpe analyses. Goed voor de branche en Ik heb er altijd van genoten!!!

 20. Hans van Pruissen Antwoorden

  Beste Jan,

  Jammer dat we jouw opinie en jouw frustraties niet meer kunnen gaan lezen met de regelmaat die we allen gewend waren. Van Reisrevue (waar ik zo’n 40 jaar geleden mijn eerste stukje in gepubliceerd zag) tot en met jouw bloggende steun in de/onze pensioencrisis, je hebt jarenlang de reiswereld mede ingekleurd. Dank voor die decennialange bemoeienis. Het ga je goed!

Write A Comment