De reisbranche in Zwitserland is euforisch. Touroperators met verre bestemmingen draaien uitstekend. Het Alpenland gooide de wereld uit het slot en daar heeft de sector van geprofiteerd. Oranje geel kleuren heeft ervoor gezorgd dat de omzetten nu al hoger zijn dan in het pre-corona niveau van 2019. Jammer dat de Nederlandse Btw-vluchters daar niet van kunnen profiteren…

In ons land gaat het ook de goede kant op. Specialisten naar verre vakantielanden worden beloond voor hun ‘stoute’ gedrag. De klant wil weg en hun vaak al twee keer uitgestelde droomreis eindelijk verwezenlijken. Het gevoel van ‘het kan en mag weer’ blijkt net zo ‘besmettelijk’ als een griepvirus…

De markt wordt ook goed geholpen. Reiskoepel ANVR staat achter het opengooien van de wereld, verzekeraars dekken eventuele corona gerelateerde kosten weer en grote bestemmingen als Amerika en Canada openen hun grenzen ook weer. Dat zorgde voor veel positieve publiciteit.

Laat dat het startsein zijn om weer gewoon te gaan doen. Reclame maken, publiciteit zoeken en op de oude voet klanten benaderen. Niet meer praten over oranje belemmeringen, laat staan over risico’s. Met een zinnetje als ‘Het mag weer van de ANVR’ overtuig je de consument, allemaal kennen ze de betrouwbare branchekoepel. Wie dan nog twijfelt overtuig je met de toevoeging dat ‘De reisverzekeraars gewoon weer alles dekken’.

Ik hoop alleen niet dat het proces tegen de staat om andere, betrouwbare reisadviezen de verkeerde aandacht oplevert in de media nu de situatie zich eigenlijk vanzelf normaliseert.

Eind deze maand zorgen het Verre Reizen en Cruise Event in Den Haag (23-24 oktober) ongetwijfeld voor extra roering. Twee weken later is België aan de beurt (Antwerpen, 6-7 november).

En ja ‘cruises’, ik ben bang dat nog wel een dingetje blijft. Die worden voorlopig nog wel gezien als kwetsbare vakanties, vrees ik. De schrijnende beelden van ronddolende schepen op zee, als drijvende, geïsoleerde besmettingshaarden geweerd uit havens waren wekenlang wereldnieuws. Ik ben bang dat die nog niet vergeten zijn. Laten we maar hopen dat ik er helemaal naast zit.

jan@lokhoff.nl

Reacties? Graag. Wel met vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.


Author

Write A Comment