Laten we positief zijn en ‘meegaan’ met de uitgesproken verwachtingen van ons kabinet en het bestuur van de Europese Unie dat de reispas met QR-code er inderdaad begin juli is. Dat zou pas feest zijn. Intussen zie je dat het snel kan gaan. Neem Portugal, dat de 14-daagse quarantaineplicht voor Nederlanders subiet heeft afgeschaft. De pressie vanuit de Algarve zal wel immens groot zijn geweest, want geen Nederlander – misschien op tweede huis bezitters na – neemt zo’n vakantiehindernis.

Positief is het ook dat er nu berichten rondgaan dat Buitenlandse Zaken verre bestemmingen ook individueel per land wil gaan kleuren. Want vergeet niet dat de verre touroperators op Rwanda en Thailand (nog steeds 15 nachten quarantaine) na geen gele destinaties in de aanbiedingen hebben, los van onze ‘eigen’ Nederlandse Antillen.

Zonder het feestje te willen verpesten, zijn nog wel wat aantekeningen te maken bij de juli-prognose van de start van de QR-pas. Afgelopen zaterdag besteedde ‘Nieuwsuur’ daar verhelderend aandacht aan. Kijk maar naar de eerste 10 minuten van deze uitzending.

Die race is dus nog niet gelopen. Dezelfde dag kopte ‘de Telegraaf’ op de voorpagina breeduit dat op vakantie gaan nog een hele puzzel is. Daags tevoren deed ik in mijn blog ook een duit in het zakje. Touroperators en OTA’s snelden naar hun sites en deden de nodige aanpassingen. En kennelijk heeft Portugal meegelezen… Van alle reacties noem ik graag die met het advies dat de ANWB misschien wel de beste informatie op dit gebied op haar site plaatst. Alleen jammer dat Rwanda als enige gele land in Afrika en Thailand er niet op te vinden zijn.

Over Rwanda gesproken. Vorige week organiseerde oud-medewerkster Trees Piersma
van Untamed Travel een workshop voor Nederlandse reisadviseurs over dit land, waar zij 4 jaar gelden WOLF-dmc Rwanda & Uganda is begonnen. Het verbaasde me trouwens dat er maar een tiental aan de Zoomsessie meededen.

Als je op de landkaart van BZ kijkt, zie je op het immense continent Afrika ergens in het midden een speldenknop geel is gekleurd. Het land van de berggorilla’s (12 families) is niet groter dan België, vandaar.

KLM vliegt 5 keer week naar trendy hoofdstad Kigali, zo bereikbaar is het moderne safariland dat typische bucketlist-vakanties aanbiedt om de berggorilla’s op de groene hellingen van vulkanen te ontmoeten. Trees was open over de drempels die er ondanks het geel van BZ zijn, maar ziet die niet als een obstakel om het land te bezoeken. Fervente safari-liefhebbers kunnen ook dit jaar niet aan de bak in de populaire Afrikaanse wildlanden. Vakanties in 2020 werden omgeboekt naar komende zomer en die kunnen nu alweer niet doorgaan. Dan is feitelijk Rwanda (er is een park met de Big Five) het enige alternatief om op safari’s Afrikaans wild te spotten.

Trees strooide met feitelijk informatie. Wie naar Rwanda vliegt moet een paar dagen voor vertrek een formulier invullen om een QR-code te verkrijgen én in het bezit zijn van een recente negatieve PCR-test. Na de landing in Kigali word je direct naar een testlocatie op de luchthaven geleid voor een test om vervolgens in een hotel de uitslag af te wachten. Die is er de volgende ochtend bij het ontbijt en dan kan men het (kleine) land in naar het wild. In de dagen daarna moet men bij elk bezoek aan een park weer getest worden. Dat is volgens Trees makkelijk in te plannen. De test bij aankomst kost 60, de ‘rapid-test’ bij de parken 50 dollar.

Primaten als gorilla’s en chimpansees zijn net als de mens bevattelijk voor griep en dus ook voor Covid-19. Buiten moet overal in het land – ook in de parken – een mondkapje worden gedragen.

Informatie is verder te vinden op de site van BZ. Trees staat iedereen graag te woord en dat doen de touroperators met Rwanda in hun portfolio natuurlijk ook. Om met de Telegraaf te spreken is een Rwanda vakantie best een puzzel, maar die is op te lossen. De rol van een reisadviseur is wel een noodzaak.

jan@lokhoff.nl

Reacties? Graag! Maar wel met vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.

Author

2 Comments

  1. Vreemd hoor. In Frankrijk krijg je in je (Franse) Covid App na de vaccinaties direct een QR code.

  2. Jan, het quarantaine middel werkt ook preventief. Portugal binnenkomen was voor ons geen probleem, 12 mei vlucht op Faro. Tickets van Transavia één jaar geldig na annulering vorig jaar en daarom de gok genomen.

Write A Comment