Zijn voorganger Mattijs ten Brink vertrok naar Sunweb, een van de grootste pakkettouroperators van Nederland en beoogd fusiepartner van Corendon, deze week stapt zijn opvolger Marcel de Nooijer in dezelfde schoenen met Transavia Holidays. De KLM-dochter gaat pakketreizen verkopen met back office Airtrade als partner.

Het lijkt een slimme zet van de nieuwe Transavia CEO als je naar het succes van ‘mama’ KLM kijkt, die met haar Package Deals – ook samen met Airtrade – succes op succes stapelt. De moedermaatschappij durft zelfs de pretentie uit te spreken om daarmee de grootste touroperator van Nederland te worden. Als je de cijfers bij elkaar mag optellen zal dat moment met de support van dochter Transavia naar verwachting dichtbij zijn. Ik snap trouwens niet waarom Transavia niet al veel eerder met de Airtrade service is begonnen.

Transavia is allang geen pure charterairline meer, maar vooral een low cost carrier met een groot netwerk van lijndiensten naar populaire en soms wat onbekende Europese steden. Grote citytouroperators als Sunair, TUI en De Jong Intra maken daar veel gebruik van. Voortaan doen ze dat dus met een nieuwe concurrent erbij, zoals dat al jaren gebeurt met de KLM. Beide bepalen hun eigen marges op de ticketprijs en dat werkt in hun voordeel in de prijsstrijd.

Misschien is de start van Transavia Holidays ook wel gunstig voor de vertrokken CEO Mattijs ten Brink. De mededingingsautoriteit zal anders (milder?) gaan denken over de mogelijk te dominante concurrentiepositie van beoogde fusiepartners Sunweb en Corendon nu een grote speler de arena betreedt.

Compliment
Ik feliciteer graag Jeroen Martron van stille partner op de achtergrond Airtrade, die het voor mekaar heeft gebokst moeder en dochter op Schiphol van de technologie te voorzien om hun klanten makkelijk meer dan een alleen een ticket te verkopen op de sites. De KLM-package deals zijn immer scherp geprijsd. Dat is bij Transavia natuurlijk niet anders. Concurrentie van de KLM-groep is fors toegenomen, tot verdriet van veel grote en kleine reisondernemers.

jan@lokhoff.nl

Author

1 Comment

Write A Comment