Ik was (te) snel met mijn standbeeldwens voor nieuwe Schipholbaas Ruud Sontag toen hij vorige maand triomfantelijk annonceerde dat de drukteproblemen op de luchthaven beginnende met de meivakantie ten einde waren. Vorige week trok hij zijn keutel in en werden in arren moede de airlines weer gesommeerd vluchten te schrappen.

KLM ondergaat dat lijdelijk, maar grootgebruiker nummer 2, EasyJet en Delta weigeren en verklaarden meteen de oorlog. Corendon was al deels uitgeweken naar Brussel. TUI en Transavia lijken in stilte de krimp te kunnen omzeilen. De prijsverhoging vanwege de vliegtaks is al vergeten. Niemand merkt het.

Geen standbeeld dus voor Sontag. Hoewel, misschien toch wel een kleintje. Hij deed zijn geruststellende ‘einde rijellende verklaring’ tijdens de hoogste piekperiode van de 2023-boekingen. Daarmee joeg hij de boekingen aan, niets weerhield de mensen om hun vakantieplannen te converteren. Bingo dus en dank je wel meneer Sontag, een kleine buste wordt alsnog gekleid, zeker als de recent gerealiseerde stikstof-uitkoop rond Lelystad Airport leidt tot een snelle opening. En – laten we realistisch zijn – die gedwongen (tijdelijke) krimp slecht ook de rijen…

‘Gelukkig’, wilde ik bijna schrijven, is het bovendien bij de concurrentie om ons heen ook geen rozengeur en maneschijn. In Duitsland en België weten ze ook wat staken is. In Londen en Parijs trouwens ook, maar dat zijn niet echt concurrenten van Amsterdam, behalve voor sommige verre vakanties.

Voor de beeldvorming van de schrijnende situatie op Schiphol vorig jaar is goed om naar de cijfers te kijken. In 2022 telde Schiphol 52,5 miljoen passagiers. Dat is een enorme toename ten opzichte van 2021 (toen 25,5 miljoen), maar vergeleken met pre coronajaar 2019 een stuk lager (toen 71,7 miljoen).

Mijn prangende vraag luidt: wat als de markt in jaar 2023 volledig herstelt en zich gelijk gaat verhouden tot die van 2019? Ik ben bang dat het dan wel een heeeel klein standbeeldje gaat worden…

jan@lokhoff.nl



Author

2 Comments

  1. Het lijkt erop dat Schiphol is blijven hangen in de tijd dat alles ondergeschikt werd gemaakt aan groei. Er was altijd wel weer een uitweg om goedkoop te blijven en het aantal vluchten te laten toenemen. Nu dit niet meer vanzelfsprekend is, kraakt het en komen weggemoffelde problemen aan de oppervlakte.

    Ga maar na: bagagemedewerkers die vlakbij vertrekkende vliegtuigen staan te werken en daardoor een verhoogd risico op hartproblemen en longkanker hebben. Daarnaast sjouwen ze te zware spullen en worden ze slecht betaald. Allemaal al jaren bekend maar onder de pet gehouden door Schiphol en de gecontracteerde afhandelingsbedrijven. Het resultaat? Een hele ongemakkelijke documentaire op TV, tekort aan personeel, krantenartikelen over artsen die genegeerd werden en nu ook een rechtszaak . Een paar weken geleden in de krant (NRC): Schiphol mag onbeperkt ‘zeer zorgwekkende stoffen’ uitstoten. Geen enkel bedrijf in Nederland stoot zoveel formaldehyde uit en voor wat betreft benzeen overtreffen ze Tata Steel. Dan hebben we nog de slecht betaalde beveiligers, de erfenis van een zeer matige CEO en wachtrijen als gecombineerd resultaat.

    Kortom, er ligt een flinke maar noodzakelijke uitdaging om van Schiphol weer een uitstekende en gerespecteerde luchthaven te maken.

  2. Er is nog nooit een standbeeld voor iemand in deze business opgericht en zeker niet voor zij-instromers die nog in hun proeftijd zitten.

Write A Comment