Mijn suggestie om bij gebrek aan beter het bekende gele boekje te gebruiken om straks een bewijs te hebben van een vaccinatie tegen COVID-19 om op vakantie te gaan, kreeg veel instemming. De Staatsdrukkerij bleek in een dag uitverkocht. Ik bemachtigde er eentje en hoop dat er snel weer voldoende voorraad is.

Mijn oproep was om je klanten te adviseren om het gele certificaat mee te nemen naar de priklocatie van de GGD voor een notitie en stempeltje. Wat blijkt uit de reacties? Niet alle GGD’s zijn bereid om dat te doen, maar suggereren daarvoor in de plaats om de ‘registratiekaart coronavaccinatie’ in het boekje te plakken. Dat lijkt me ook een prima oplossing om straks aan de grens of bij het inchecken groen licht voor de vakantie te krijgen. De registratiekaart is overigens van hetzelfde formaat als het gele boekje, dus hij past prima.

Gisteren heeft het Europese Parlement het voorstel van de Europese Commissie goedgekeurd om deze zomer een digitale ‘reispas’ te introduceren. Het gaat om een app met een QR-code. We moeten nu afwachten wanneer dat digitale certificaat in Nederland officieel is ingevoerd en wordt geaccepteerd op de bestemmingen. Je kunt vrezen dat de ambtelijke molens te langzaam draaien om dat nog voor het begin van de zomer qua regelgeving en techniek voor elkaar te krijgen.

Hopelijk ontstaat er ook geen warboel van nationale procedures en regeltjes. Hoe toon je op papier of in een app aan dat je al corona hebt gehad en dus immuun bent? Hopelijk ook is Nederland tegen die tijd ook corona voldoende de baas zodat bestemmingen ons niet gaan weren vanwege te grote risico’s.

ANVR-voorzitter Frank Oostdam toonde zich gisteren in een uitzending van ‘Goedemorgen Nederland’ zeer verheugd over de komst van het digitale reisdocument van Brussel, maar ook bezorgd over de mogelijke traagheid van invoering – 27 lidstaten moeten zich er nog over buigen. Overheden en high tech vormen samen niet altijd een goed huwelijk. Er dienen zich heel wat uitdagingen aan. Hoe gaan (oude) mensen om met het downloaden van de app? Wat worden de regels voor kinderen? Moet de app gebruikt worden bij een online boeking van een vakantie of ticket?

Het lijkt me in ieder geval handig als het gele boekje als alternatief wordt geaccepteerd, zeker in de periode dat de Europese QR-pas nog niet operationeel is. Daar zijn in ieder geval de gevaccineerden bij gebaat. Het lijkt me dat de ANVR daarvoor kan pleiten bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, want stel je voor dat geboekte vakanties geannuleerd moeten worden omdat Brussel (te) laat met een pas komt en een (overbodige en dure) PCR-test de tijdseisen niet aankan. Wie draait dan op voor de kosten? In hoeverre is de QR-app trouwens een entree aan de grens van verre bestemmingen buiten Europa? Ik vrees chaotische situaties.

Wellicht kunnen de telefoonwinkels van KPN en Vodafone als service locaties optreden om mensen te helpen bij het installeren van de EU-app? Voor reisbureaus en ZRA’s lijkt het me ook handig als ze weten hoe dat werkt.

jan@lokhoff.nl

Reacties? Ja, graag! Maar wel met de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.Author

2 Comments

 1. Het ‘Gele Boekje’ is zo lang als ik het ken al ‘Internationaal’ en in 3 talen gedrukt door de Sdu (Staats Drukkerij en Uitgeverij) in Den Haag. Ik heb er nog een van 1994, uitgegeven het toemalige Ministerie van WVC.
  Toen was het vooral het ‘International Certificate of Vaccination against yellow fever’, maar wel met veel ruimte voor ‘andere vaccinaties’.

  M’n meest recente versie is inmiddels keurig geplastificeerd, en heet nu ‘International Certificate of Vaccination or Prophylaxis’.

  Het gaat ook duidelijk met z’n tijd mee, want het bevat behalve de ‘International Health Regulations’ nu ook een aantal pagina’s voor Vaccinations/Drugs!

  Of het nu ook de bedoeling is dat je het bij de ‘koffieshop’ laat invullen is mij niet bekend. In dat geval zouden er vooral voor de oudere-jongeren veel meer pagina’s bij moeten.

  Mijn eerste Pfizer shot is keurig en ongevraagd ingevuld: COVID-19 Comirnaty® BioNTech/Pfizer cH.-b ex3510. Vreedzaam boven m’n Parenteraal Buiktyfusvaccin van de GGD.

 2. Helemaal eens. Jammer alleen dat we in Nederland wonen. Waar elke sub afdeling van de GGD zijn eigen beleid voert. En de ene dus wel inschijft, en de andere dat weigert.
  Benieuwd wie dat gaat oplossen.

Write A Comment