Mijn advies is om klanten te laten weten dat zij hun ‘gele boekje’ moeten meenemen naar de GGD-locatie als zij hun tweede prik tegen COVID-19 halen. Daar wordt dat boekje officieel uitgebreid met de vermelding van deze vaccinatie. Er zijn – nu al – landen die om een vaccinatiebewijs vragen. Een gele boekje kost € 8,70.

Officieel heet dat boekje ‘International Certificate of Vaccination or Prophylaxis’. Ik ben er de hele wereld mee rondgereisd om aan de grens te kunnen laten zien prikken te hebben gehad tegen Gele Koorts, Tyfus, Hepatitis en Cholera, anders was ik veel landen tijdens uitbraken van de ziektes niet ingekomen. Dus wat corona betreft, geen nieuws onder de zon.

Vreemd, eigenlijk, dat onze overheid, maar ook de Europese Commissie dat gele boekje compleet negeren en alleen maar gefocust zijn op een digitaal ‘certificate’. Ook de IATA heeft een eigen prikbewijs geïntroduceerd, in plaats van het gele boekje te omarmen, maar daar lees je verder weinig over.

Bestemmingen stellen voor toegang nu al een prikbewijs als een van de voorwaarden, maar noemen niet hoe dat er uit moet zien. Ik zou zeggen verwijs naar het gele boekje, dat al internationaal geaccepteerd is. Komt er een digitale versie van overheden of de EU dan verbetert de situatie alleen maar.

Een manco van het boekje is wel dat daarin niet vermeld kan worden dat je al corona hebt gehad. Dat geeft ook groen licht aan de grens, naast actueel bewijs van een negatieve PCR-test.

Het gele boekje is eenvoudig te bestellen bij de Staatsdrukkerij.

Op haar site wordt het van harte aanbevolen – daar wel – om mee te nemen naar de priklocatie van de GGD om de vaccinatie te laten aantekenen. Is dat vergeten te vragen, adviseer dan er alsnog naar toe te gaan om alsnog de vaccinatie te laten bijschrijven. Ook huisartsen kunnen de vaccinatie noteren.

jan@lokhoff.nl

Reacties? Ja, graag! Maar wel met de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.

Author

8 Comments

 1. Jose van der Koogh Antwoorden

  Mijn vaccinatie krijg ik via de huisarts. Is het bekend of zij ook een notitie kunnen maken in het gele boekje?

  • Jan Lokhoff Antwoorden

   Een deel van mijn prikken en pillen haalde ik bij mijn huisarts, die dat noteerde in het boekje.

 2. Ook een van de dingen waarin ANVR, namens de gehele branche, de overheid in had kunnen adviseren. Maar misschien hebben ze dat ook al wel gedaan.

  • Ik heb het gele vaccinatieboekje meegenomen naar de priklocatie maar er kon niets mee gedaan worden. Alleen een printje met datum, je naam en merk vaccinatie werd meegegeven. Heel jammer!

 3. Adrie van Rooij Antwoorden

  Jan, nog drie puntjes:

  1. waarom zou je het boekje niet meenemen voor allebei de prikken?
  2. de Nederlandse strategie is om als je de afgelopen zes maanden corona hebt gehad, je maar één prik krijgt……… Dus dan kun je in het buitenland wss nog niet bewijzen dat je volledig gevaccineerd bent…… Met -wederom- ‘dank’ aan Hugo!
  3. En, eens met vorige ‘spreker’: gemiste kans van de ANVR om toegevoegde waarde te bewijzen richting kabinet en – nog belangrijker – een gemiste kans om de achterban een extra wapen te geven richting consumentvertrouwen en boekingsbereidheid!

 4. Ik zit momenteel in Berlijn, en daar zijn ze BLIJ met mensen (zoals ik) die ‘het’ Gele Boekje (destijds gratis!) meenemen.
  Ook bij Carona prikken, natuurlijk!

 5. Het ‘Gele Boekje’ is zo lang als ik het ken al ‘Internationaal’ en in 3 talen gedrukt door de Sdu (Staats Drukkerij en Uitgeverij) in Den Haag. Ik heb er nog een van 1994, uitgegeven het toemalige Ministerie van WVC.
  Toen was het vooral het ‘International Certificate of Vaccination against yellow fever’, maar wel met veel ruimte voor ‘andere vaccinaties’.

  M’n meest recente versie is inmiddels keurig geplastificeerd, en heet nu ‘International Certificate of Vaccination or Prophylaxis’.
  Het gaat duidelijk met z’n tijd mee, want het bevat behalve ‘International Health Regulations’ nu ook een aantal pagina’s voor Vaccinations/Drugs!
  Of het nu ook de bedoeling is dat je het bij de ‘koffieshop’ laat invullen is mij niet bekend. In dat geval zouden er vooral voor de oudere-jongeren veel meer pagina’s bij moeten.

  Mijn eerste Pfizer shot is keurig en ongevraagd ingevuld: COVID-19 Comirnaty® BioNTech/Pfizer cH.-b ex3510. Vreedzaam boven m’n Parenteraal Buiktyfusvaccin van de GGD.

Write A Comment