Wie smacht er niet naar goed nieuws? Ik in ieder geval. Bij voorkeur over innovatieve plannen voor na de corona pandemie, anticiperend op een ‘nieuwe consument’. Mail me daarover en ik bied veel aandacht aan in deze blog.

Ik doe deze oproep naar aanleiding van een initiatief van John Goverde van de Pelikaan Travel Group uit Zevenbergen, een voorbeeld van een reisondernemer die echt onderneemt. Ondanks corona is deze week een nieuwe loot aan de bedrijfsboom geënt, waarmee het 90-jarige Pelikaan (van oorsprong een busbedrijf) innovatief inhaakt op nieuwe reisvoorkeuren van de Nederlander na-corona tijd. Dat zouden meer reisbedrijven moeten doen.

HOTIQ heet zijn nieuwste initiatief met een aanbod van kleinschalige acco’s, inspelend op de stellige verwachting dat de toerist in het ‘nieuwe normaal’ de drukte van grote hotels en resorts zal mijden en de voorkeur zal geven aan kleine, rustige (boetiek)hotels.

Eerder kwam eigenaar John met een OTA onder de naam SUNtip om de strijd aan te binden met succesmakers als VakantieDiscounter en PrijsVrij. Met Reiscreatie voegde hij zich al bij de serviceorganisaties voor zelfstandige reisadviseurs. Op de website vind je de andere merken van Pelikaan, inclusief overname (in de goeie ouwe tijd) van reisbureau Relik & Van Hooft in Breda. Momenteel biedt www.hotiq.nl reizen aan naar Mallorca, Kreta, Sicilië, Puglia en de Algarve. Zo’n luxe product past prima naast een OTA als SUNtip. Voorbeeld? Sunweb is succesvol met Eliza was Here.

Ook slecht nieuws

Kleinschalige reisondernemers blijven in de kou staan ondanks fors uitgebreid steunpakket. Het gesprek woensdagmiddag met staatssecretaris Mona Keijzer van EZ heeft geen extra steunmaatregel opgeleverd voor de kleinschalige reisondernemers, laat de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR) mij teleurgesteld weten. ‘Het kabinet laat daarmee de kleinschalige reisorganisaties en zelfstandig reisadviseurs in de kou staan’, aldus voorzitter Ton Brinkman.

Mismatch steunmaatregelen

Onderwerp van het gesprek woensdag was de huidige mismatch tussen de bestaande steunmaatregelen en de behoeftes van de kleinere reisorganisaties en zelfstandige reisadviseurs (ZRA’s). Doordat veel van deze ondernemers vanuit huis of locatie onafhankelijk werken, komen zij niet in aanmerking voor vergoeding vanuit het Corona-noodpakket. Met de laatste aanpassingen is daar gisteren geen structurele oplossing voor geboden. Een op het laatste moment nog ingebracht gemotiveerd verzoek van voorzitter Ton Brinkman om alle Kleinschalige Reisorganisaties en alle zelfstandig reisadviseurs (ZRA’s) een eenmalige vergoeding van € 10.000,– te verstrekken, te financieren uit het Voucherfonds (Budgetneutraal) heeft nog niet tot een positieve beslissing geleid. Deze vergoeding dient als compensatie voor de annuleringskosten welke veel van deze ondernemers moeten afschrijven en is gelijk aan de IJskastvergoeding voor de horeca, of de Vuurwerkvergoeding dan wel de Voorraadvergoeding voor de retail. VvKR blijft strijden voor het onrecht dat de reisbranche wordt aangedaan en dan met name de kleinschalige reisorganisaties. en ZRA’s.

jan@lokhoff.nl

Author

1 Comment

  1. Wel zuur , wij verzorgen al jaren de ‘nieuwe reizen’ Kleinschalig, weg van het massatoerisme en met een positieve invloed op de bestemming. Helaas vallen we helemaal buiten de boot qua steun en wordt het wel erg lastig om het bedrijf voort te zetten. ‘Gelukkig’ krijgen de grote jongens wel steun zodat zij wat wij al jaren doen kunnen verkopen als ‘nieuw’. Het voelt heel oneerlijk allemaal.

Write A Comment