Spannende dagen bij Silverjet. Wat gaat de toekomst brengen? Vorige week is namelijk de winterzongids 2020/21 verzonden. Verpakt in dik 300 pagina’s lokken luxe hotels naar de hele wereld minus Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, maar met high-end cruises. Nu is de vraag: gaat de Silverjet klant nu al boeken, of gooit angst voor corona ook bij deze big spenders roet in het eten? Het wordt vast nagelbijten aan de Vlijtseweg in Apeldoorn.

Met de nieuwe brochure kunnen ook de verkoopagenten van Silverjet aan de slag. Het zou zo maar kunnen dat het exclusieve luxe topaanbod in coronatijd extra aantrekkingskracht uitstraalt. Zo van: ‘hoe minder mensen om me heen, hoe kleiner de kans op besmetting’. Het zou zomaar kunnen. In contacten met (twijfelende) clientèle is dat best een solide verkoopargument om ze over de streep te trekken.

Het fraaie aanbod doet dat uit zichzelf ook al. De prachtige sfeerfoto’s inspireren en stimuleren. Elke reisliefhebber kan alleen maar likkebaarden als hij door de gids bladert. De cover doet – met een knipoog – denken aan een dating site, hoe uitnodigend kan je zijn?

In ieder geval geeft de verschijning van het vakantieboekwerk een positief signaal af, zowel bij de consument als in de branche zelf. Het woord ‘corona’ komt maar één keer voor, nee niet in de gids, maar in de begeleidende brief van commercieel directeur Norbert van der Glas, beoogd opvolger van directeur-eigenaar Rob Bremer.

Adviezen chaos

Intussen voltrekt de chaos zich nog steeds in van overheidswege reis adviserend Europa. Ik zal je niet vermoeien met allerlei voorbeelden, maar neem van mij aan dat het nog immer een rotzooitje is, een onverklaarbaar kleurenpalet met onbegrijpelijk no-go bestemmingen. Wij zijn niet de enigen die bezwaar maken tegen deze toestanden. In Groot-Brittannië is met name Portugal – afgevoerd van de veilige lijst – nu een felle discussie. In Duitsland is Turkije top of the list als het om de zucht naar groen licht gaat. TUI is daar de lijstaanvoerder van protesten. Landen buiten de Europese Unie lijken nauwelijks meer te bestaan. Turkije voert wat mij betreft de lijst van corona spooklanden aan.

Wie trouwens de reisadviezen in Europa volgt, wordt niet blij van de laatste ontwikkelingen. Het Europese RIVM strooit met rode advies suggesties. Intussen mag iedereen Nederland in, geen advies dat dit tegenhoudt.

jan@lokhoff.nl

Author

Write A Comment