Ik moet nog steeds erg wennen dat FOX Vakanties niet meer bestaat. Sinds de verre reizenspecialist als naamloos onderdeel van ANWB Reizen door het leven gaat, mis ik het merk enorm. Alsof de VVD plotsklaps van het toneel verdwijnt en opgaat in de Algemene Politieke Bond Nederland.

Toen ik gisteren de Zuidelijk Afrika-special van Reisbizz begon te lezen bleek de eerste advertentie van ANWB Reizen afkomstig. Die werd gesierd met een mooie foto van twee olifanten. Verbaasd dacht ik even dat de toeristenbond de beesten had ontdekt in Safaripark Beekse Bergen en daar weekendjes naar aanbood. Die associatie maak ik eerder dan eentje met een echte safaribestemming. Vakantiemails van ANWB Reizen in mijn inbox promoten de laatste tijd nu eenmaal steevast een beetje kneuterig dat soort reisjes in de Benelux.

Dat de notoire directseller FOX een paar jaar geleden met succes besloot de reisretail te vragen om haar te verkopen, is nu misschien wel de redding. Anders dan het publiek weet de reisprof natuurlijk precies de weg naar het mooie product van het voormalige FOX onder de bondsvlag te vinden. Blij zal de bond ook zijn vanwege de recente verkoopdeal met D-reizen, weer ruim 80 verkooppunten erbij. Die groeien ook met de inschakeling van verkoopbalies in de eigen ANWB-winkels, al heb ik daar weinig verwachtingen van. Winkelpersoneel – hoe goed ook – van ANWB-spullen is nog geen reisprof, laat staan safari-expert..

Het verdwijnen van de naam FOX zal intern bij de geoliede groepstouroperator ook niet overal goed zijn gevallen. Je identificeert je nu eenmaal met je werkgever, gaat ervoor door het vuur en binnen de ANWB is het alleen maar onderdeel van het groter geheel wat de klok slaat. De bond werkt net zo traag en ambtelijk als heen ministerie.

Met nieuwkomers in het management van de bond, kan de situatie ook zomaar veranderen. De ANWB heeft wat dat betreft een spraakmakend verleden. Denk maar aan het aloude Vrij Uit. Dat werd in 1997 door de bond verkocht aan Neckermann, maar vijf jaar later had nieuw management bij de bond er zoveel spijt van dat Pharos als eigen autotouroperator van start ging, nota bene opgericht door een ex-directielid van datzelfde Vrij Uit. Het kan verkeren.

jan@lokhoff.nl

Reacties? Graag. Wel met vermelding van de volledige naam.


Author

1 Comment

  1. Het lukt me maar niet om ANWB met ver en avontuurlijk te associƫren. De website is onnoemelijk saai, doorspekt met wegenwachtgeel. Of je nou een vakantie in Luxemburg zoekt of in Cuba. Zelfs de door ANWB uitgegeven reisgidsen zijn saai en missen iedere vorm van beleving.
    Zelf ben ik FOX sowieso al vergeten en denk niet meer automatisch aan ANWB als ik een verre reis voor een klant moet uitzoeken Dus wat jij zegt klopt wel en zal FOX heel langzaam een zachte dood sterven.

Write A Comment