In een openhartig vraaggesprek met studenten van het MBO College Airport uit ANVR-voorzitter zich bezorgd over het bij elkaar houden van de verschillende soorten leden van zijn vereniging. Hij gruwt van de gedachte dat de branchevereniging terugvalt naar de situatie eind vorige eeuw waarin de ANVR als federatie de ruimte gaf aan vier zelfstandige verenigingen voor reisagenten (VRA), touroperators (VRO), zakenreisbureaus (VLZ) en inkomende touroperators (VRI). Van het VRO-VRA overleg sloegen de vonken af, zo was de sfeer destijds. Elke zelfstandige club had zijn eigen bestuur en personeel op het verenigingsbureau.

Met name onvrede onder reisagenten over een achtergestelde positie binnen de oude ANVR zorgde voor deze opsplitsing, die uiteindelijk in 2007 werd teruggedraaid omdat de branchevereniging feitelijk niet meer functioneerde. Elke vereniging was vooral bezig met haar eigen belang en collectief kwam er niets van de grond. Bij de terugkeer naar één vereniging voor alle reisondernemingen – dat proces duurde 2 jaar, waarin er helemaal niks meer van de grond kwam – begon Oostdam zijn carrière als directeur met Steven van der Heijden als eerste voorzitter van het nieuwe bestuur op de brokstukken van de mislukte federatie.

Meer dan 10 jaar heeft hij niets willen weten van belangenstromingen, maar moest onder druk van reisagenten uiteindelijk toch overstag. Er kwam een reisagentenplatform, een duidelijke agenten vertegenwoordiging in het bestuur (Martine de Knoop) met tevens een ZRA-achtergrond en recent uiteindelijk een tweede agent in de top (Michelle de Wit) als directe representant van de vorig jaar opgerichte (actie)vereniging van reisretailers DTRU (Dutch Travel Retail United). Dat was een bommetje onder de ANVR.

Directe aanleiding voor de start van de spraakmakende DTRU was het negeren van inspraak en dus de belangen van de reisagenten en ZRA’s bij de totstandkoming van het Reis Voucher in maart 2020. Deze heikele kwestie escaleerde onlangs toen D-rt en DTRU samen een rechtszaak begonnen tegen de SGR en de Staat vanwege de regels van het Voucherfonds, die de gebruikelijke betalingsstromen in de reisbranche negeren.

Al eerder protesteerde The Travel Club als grootste koepel van ZRA’s tegen de hoogte van de ANVR-contributienota 2021, die is gebaseerd op de omzet in pre-corona jaar 2019. Eigenaar Jeannie Vincent wil vermindering van haar 90 mille-factuur door van de in 2019 geboekte omzet het bedrag af te trekken van de vervolgens in 2020 door corona geannuleerde boekingen.

Samen met DTRU en bijna de gehele reisretail is een buitengewone ledenvergadering van de ANVR afgedwongen (op 30 maart) om aanpassing in die zin van de contributie 2021 te bewerkstelligen.

Tegen die achtergrond is het interessant dat Oostdam voor dit jaar verwacht dat zijn achterban op 50 procent omzet gaat bereiken van een normaal jaar. Voorwaarde daarvoor is wel dat er vanaf mei/juni weer gereisd mag worden. Daarbij is hij overigens niet tegen een ‘reisbewijs’, zoals de Europese Commissie die in de maak heeft.
Kort door de bocht kan je stellen dat bij 50 procent van de omzet een halvering van de contributie op zijn plaats zou zijn. De ANVR heeft al behoorlijk ingeteerd op haar reserves. Het verenigingsbureau draait op 4,5 FTE, met minder kan het natuurlijk niet. Voetbalclubs, de KLM en tal van andere bedrijven verlagen (tijdelijk) hun topsalarissen en bonussen om te bezuinigen. Dat kan een optie zijn, hoe vervelend ook. Ik vraag me trouwens af of de ANVR als werkgever in aanmerking kan komen voor NOW-steun als de contributiebron slinkt?

Intussen praat Oostdam de blaren op zijn tong om te voorkomen dat er kikkers uit zijn kruiwagen springen en de leden nog langer rollebollend over straat gaan. De ophef en het gebrek aan eensgezind optreden heeft de branche veel imago schade opgedaan, juist in een omslagperiode dat ANVR-leden veel vertrouwen moeten uitstralen naar de consument.

Dat Corendon en D-rt openlijk een ruzie uitvechten en zelfs het woord ‘faillissement’ in relatie tot D-reizen herhaaldelijk valt, brieven de deur uitgaan naar klanten dat vouchers voorlopig nog niet verzilverd kunnen worden en de SGR voor de rechter is gedaagd, zorgt niet voor vertrouwenwekkend gevoel.

En dan loopt ook nog eens het aantal besmettingen op…

jan@lokhoff.nl

PS: Hier het vraaggesprek met Frank Oostdam
PS2: Schrijnend relaas van een thuis-reisorganisatie op RTL-nieuws.

Author

3 Comments

  1. Jean-Paul Roels Antwoorden

    “En dan loopt ook nog eens het aantal besmettingen op…”

    % gezien waren de besmettingen nog nooit zo laag. Om de cijfers hoog te houden zijn er enorm veel meer testen uitgevoerd.

    Als je meer IQ testen gaat doen zul je ook meer slimme mensen aantreffen.

  2. Ik ken de oude federatieve situatie nog heel goed, net als jij Jan.
    Terug naar zo’n opzet geeft de zakelijke gesprekspartners en de overheid een goed excuus om dan maar met niemand meer te praten “tot er weer eenheid” is. Sterkte allemaal.

Write A Comment