Ik verbaas me nog steeds over de positie van het vroegere FOX Reizen als anonieme touroperator onder de vleugels van ANWB Reizen. Half maart schreef ik al eerder een blog over de anonimiteit van FOX.

Ik kreeg als reactie op die blog een uitnodiging van ANWB Reizen om te komen praten over de plannen voor het opgeslokte FOX. Maar daar is deze blog niet voor, wel spoorde dat me aan om de kwestie nauwgezet in de gaten te houden. Een van de manieren daarvoor is het volgen van de FOX-aandacht in de regelmatige nieuwsbrieven van ANWB Reizen. Tja, daar zou ik als voormalig FOX-medewerker niet blij van worden.

Het pas helemaal bij de ANWB, maar die mails zijn al maanden alleen maar truttig gericht op uitstapjes in Nederland. Je moet na het openen veel pagina’s op het scherm naar beneden scrollen om na alle tripjes in eigen land nog net één voormalig FOX-arrangement naar een verre bestemming onder ogen te krijgen. De nieuwsmail van gisteren viel in mijn inbox met als onderwerp ‘Lekker uitwaaien of zonnebaden in Zeeland’ met als elfde en laatste reisaanbieding een privé rondreis naar Zuid-Afrika. Nota bene ‘privé’, terwijl FOX zo excelleerde met speciale groepsreizen, maar dat terzijde.

Vroeger moest FOX maandelijks vechten voor een paar pagina’s aandacht in de ‘Kampioen’, het clubblad voor de 4,5 miljoen leden van de ANWB. Daar moest weliswaar flink voor worden betaald, maar leverde veel boekingen op. De voormalige reisbureaus van de bond deden dat ook. Zij verkochten jaarlijks voor zo’n 15 miljoen euro aan FOX-vakanties. De synergie tussen de zelfstandig opererende verre reizenspecialist en haar ‘moeder’ was destijds lonend.

In die tijd was FOX trouwens de grootste aanbieder van rondreizen in Nederland. Bij de oprichting ervan in 1996 door Dick Broeke en Jos Nijenhuis was Frankgen Tuhumena betrokken, de huidige eigenaar van 333Travel. Zijn lange FOX-ervaring weerspiegelt zich nu in het aanbod en de groei(ambities) van deze touroperator.

Terwijl het voormalige FOX gemangeld wordt in de ambtelijke molens van de grote ANWB groeien de kansen voor private reisondernemingen als 333Travel, Travel Trend, Avila Reizen, ITG en Untamed Travelling om hun marktaandeel te vergroten en FOX naar de kroon te stoten.

jan@lokhoff.nl.

Reacties? Graag. Wel met vermelding van de volledige naam.

Author

1 Comment

Write A Comment