Als het klopt wat Steven van der Heijden van de week op de televisie zei dat geen reisorganisatie kan overleven zonder volledig zomerseizoen, ziet de toekomst er heel somber uit. De CEO van Corendon, oud CEO van Thomas Cook, TUI en tien jaar lang voorzitter van de ANVR, weet waarover hij praat. De laatste persconferentie van premier Rutte is daarom onheilspellend.

Maanden verder

Tot 1 september nauwelijks kans op enige verlichting van de lockdown en voordat er weer virusveilig gevlogen kan worden, touringcars weer de weg op kunnen en cruiseschepen het zeegat kunnen kiezen, zijn we maanden, maanden verder. Nog los van het feit dat de bestemmingen ook nog ‘open’ moeten.

Langer overheidssteun

Hopelijk verlengt de regering de steunmaatregelen zolang de lockdown van kracht is en komt er een gigantisch steunfonds voor getroffen branches, zoals de Europese Unie van plan is voor lidstaten. Reisbedrijven zullen die financiële support broodnodig hebben, het worst case scenario van een zomerlockdown in travel voorspelt een schade van rond de miljard euro. De ANVR geeft het goede voorbeeld door 25% van de contributienota 2020 af te trekken met inachtneming van een ruime betalingstermijn.

Niet dromen

Het lijkt me dat er momenteel beter even niet gedroomd kan worden over een snel vakantieherstel, maar dat alle focus gericht wordt op overlevingsplannen en voorkoming van verzilvering van vouchers. Laten we optimistisch blijven, maar mooier kan ik het helaas niet schetsen.

jan@lokhoff.nl

Author

2 Comments

  1. En misschien is het steunen van de Nederlandse reiswereld nog wel de goedkoopste oplossing voor de Nederlandse overheid. Wij sturen immers tienduizenden toeristen naar landen als Spanje, Italie en Griekenland en als we dat niet meer doen doordat we er niet meer zijn, zal de steun van Noord-Europa aan Zuid-Europa nog veel massiever moeten zijn. En waarschijnlijk is die paar honderd miljoen die in de reiswereld gestoken moet worden, kinderspel vergeleken bij het wegblijven van al ‘onze’ klanten.

  2. Jan we als daar dan ook de steun van de KLM bij optellen, verwacht ik niet veel steun meer voor de kleine reisagent en touroperator. Het lijkt mij nu tijd om is te stoppen met elkaar digitaal te knuffelen in de media maar is in tezien dat we met zijn alleen de ballenbak in gaan. Het is heel triest maar het wordt wel een feit

Write A Comment