Het is om moedeloos van te worden, die zware lockdown tot tenminste 14 januari. Gaan we weer en dan ook nog midden in het winterseizoen en op het moment van de traditionele lawine-start van de zomerboekingen. Ondernemend Nederland zit in zak en as, er wordt grens breed gevreesd voor het voortbestaan.

In de reisbranche proef ik links en rechts echter toch enig optimisme. Het kabinet heeft de ‘vakantiewereld’ niet op slot gegooid, waardoor het zomaar aantrekkelijker is de lockdown hier voor korte of langere tijd te ontvluchten. De Cariben, het Midden-Oosten met Dubai voorop, Zuidelijk Afrika, Canarische Eilanden en Kaapverdië staan voorop in de belangstelling.

Waarom ook niet? Je kunt nu beter op vakantie in Curaçao, Aruba, Bonaire, in de weelde van Dubai of een safari-lodge vertoeven dan thuis zitten te verpieteren met een gang naar de supermarkt als enige uitje.

ANVR-voorzitter Frank Oostdam is het met me eens. Zijn tweet dit weekend: ‘Dan hebben die vakantiegangers op het strand van een of ander Canarisch eiland of op ski’s op een besneeuwde berg in Italië het toch beter bekeken! Het maakt niet uit wáár je bent als je je maar coronaproof gedraagt!’

Nog een voorbeeld van realistisch optimisme. Mariëlle Henzen-Van Boekel (TravelTeam) schreef op socials: ‘Lieve mensen, ”thuis” werken kun je ook vanuit het buitenland! Weet je welke voordelen dat geeft?
– Beter weer
– Open horeca (ook nachthoreca!)
– Open sportscholen
– Open winkels
Daarnaast geeft het gevoel er even tussenuit te zijn, een hele positieve boost en die kunnen we wel gebruiken, lijkt me!’ 

Dat is precies de houding die vakantie verkopend Nederland moet innemen om de consument te overtuigen dat een buitenlandse vakantie een geweldig alternatief is om de ‘sluiting’ hier even te ontlopen. Er zijn voldoende opties.

Promotie voor dergelijke (vlucht)vakanties wordt gesteund door het prachtige initiatief reisadvies.nu waarmee de reisbranche de advisering ‘overneemt’ van Buitenlandse Zaken, dat star vrijwel alle landen buiten Europa tegen beter weten in politiek correct op oranje laat staan. De consument heeft dat ook wel door en zal het dit initiatief niet wappie-achtig of provocerend vinden. De informatieve content op de site wordt bovendien heel serieus en dus vertrouwenwekkend in de formele stijl van de Buitenlandse Zaken gepresenteerd. Een link kan wat mij betreft zo op de sites van ANVR en VvKR… Hulde voor dit initiatief!

jan@lokhoff.nl

Reacties? Graag. Wel met vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.

Author

3 Comments

 1. Prachtige woorden. Net als de Cruiseships die hun producten weer zo actief op de markt gooien, dat het lijkt alsof dit de enige veilige vorm van vakantie is. En toch verschijnen er steeds meer artikelen over de tientalle ´verzwegen´ positief geteste personeelsleden.
  Top Cruise Ondernemers wordenvoor het gerecht gesleept.

  En toch worden ze vrolijk als ´veilig´verkocht, just because they can?

  Welke soep je is die z.g. OPEN HORECA geniet, het blijft LINKE SOEP!

 2. Toch wel een paar opvallende zaken op de lijst van reisadvies.nu: Canada oranje en USA op geel. En waar is Zuid-Afrika ergens te vinden?

 3. Jan Lokhoff Antwoorden

  Hier kunnen de site-owners wat mee, Kees. Zullen wel starters’ bugs zijn. Dank voor je reactie.

Write A Comment