Ik gebruikte het woord ‘verloren’ in mijn blog vorige week over de meer dan 100 ZRA’s die The Travel Club kwijt zou zijn. Die woordkeus wil ik graag nuanceren, rechtzetten. Dat aantal heeft de serviceorganisatie namelijk niet allemaal verlaten.

Wel hebben ruim 100 franchisenemers gebruik gemaakt van het afgelopen zomer gelanceerde  2.0 plan voor lagere maandelijkse kosten waarbij geldt dat zij of een hogere afdracht per boeking betalen (ZRD-formule) of gekozen hebben voor het boeken van alleen SGR touroperators (ZRZ-formule). Zodra de markt weer aantrekt, kunnen zij weer switchen naar de ZRO-formule wat inhoudt: volledige vrijheid in het boeken van reizen tegen hogere maandelijkse kosten en een maximale afdracht van € 46 per boeking.

CEO Jeannie Vincent van The Travel Club bevestigt tevens dat dit bij elkaar ruim 100 franchisenemers betreft, die hun contract uit voorzorg hebben opgezegd, of intern naar een andere (goedkopere) formule geswitcht en ja, een behoorlijk aantal is ook gestopt. Waar tegenover staat dat er ook weer nieuwe bijkomen, vorige week nog twee.

Wat de opzeggingen betreft gaat het om een opzegtermijn van zes maanden. Dat geeft respijt wat kosten betreft. Die ZRA’s hopen op herstel van de markt bij het slot van die periode van een half jaar in mei 2021. Wat de switch naar een goedkoper intern label om financiële redenen betreft: ‘Als ze twee boekingen maken is het alweer oké om de beslissing weer terug te draaien.’

Niet meer samenstellen

Ook haar organisatie is hard getroffen door corona en heeft vroegtijdig ingespeeld op die situatie. In maart van dit jaar werd al direct afscheid genomen van zeven medewerkers. Ook werd geadviseerd geen eigen reizen meer samen te stellen en uitsluitend nog bij SGR-touroperators te boeken om de risico’s van samenstelling te elimineren.

Show me the world

‘Jan, mag ik nog wat zeggen over ons initiatief ‘Show me the world’?
‘Natuurlijk.’
‘Nou, dat is absoluut niet commercieel opgezet. We denken aan al die ‘stoppers’ in de hele branche, die met tranen in hun ogen afscheid namen en hun passievolle beroep niet meer kunnen uitoefenen. Al die reisprofs willen wij onderdak bieden in soort ‘social’ club, zonder commerciële bedoelingen. Maar vooral om de kennis te bewaren en iedereen op dat punt te stimuleren door te gaan in dit mooie vak als het weer mogelijk is’.

De plannen worden momenteel uitgewerkt. Het zou mooi zijn als ANVR, Reiswerk en touroperators hun medewerking verlenen en de Show-deelnemers toestemming verlenen om aan hun virtuele presentaties, webinars en e-learning (Travel College) mee te doen.

jan@lokhoff.nl

Author

1 Comment

  1. Mevrouw Vincent is geen CEO, ze is de eigenaar. Een CEO kan aandelen hebben, maar legt verantwoording af, een eigenaar is dat aan niemand verschuldigd.

Write A Comment