De met veel bombarie vorig jaar opgerichte Dutch Retail Travel United (DRTU) als belangenclub voor reisagenten, OTA’s en ZRA’s is ter ziele. Zo luidruchtig als de start was, zo stil is haar opheffing verlopen. Wat is er gebeurd?

Woordvoerder Erik van der Waard reageert desgevraagd: ‘Eigenlijk is het niet zo spannend. Na het wegvallen van DRT en aansluiten van vrijwel de gehele VX Franchise bij DTA was er weinig tot geen reden meer om DRTU in de lucht te houden. Daarnaast is ons overleg met ANVR en SGR inmiddels ook weer actief en constructief. Dus laten we zeggen wegens succes gesloten. De naam DRTU is eigendom van DTA en ligt daar als zodanig weer in de koelkast.’

Dat er sprake was van ruzie tussen partijen schuift Van der Waard van tafel: ‘Het is dus correct dat DRTU niet meer actief is momenteel, maar geheel in goed overleg met alle betrokken partijen. Het initiatief was overigens ook als intermezzo opgericht maar dat ter zijde.’

Als belangrijk wapenfeit noemt hij de benoeming van Michelle de Wit vorig jaar in het ANVR-bestuur als specifieke vertegenwoordiger voor de retailbelangen. De Wit – toen nog in het DTA-bestuur, nu werkzaam bij Prijsvrij/D-reizen, betrok de bestuurszetel na een voordracht van de toenmalige leden van de DTRU.

Van der Waard: ‘Wij zijn dus eigenlijk content zoals het momenteel gaat. Zeer content zelfs. Alleen wat meer groen en geel op de reis kaart en wat zekerheid inzake continuering van de overheid steun zou nog wel erg fijn zijn.‘

Om de sfeer te illustreren in de reisbranche bij de start van de rebelse belangenclub is mijn blog van september 2020 wel duidelijk.

Regeldrama in EU

EU-correspondent Sander van Hoorn van de NOS reisde afgelopen week voor zijn werk door zes Europese landen. Om aan de coronaregels te voldoen moest hij vijf apps downloaden, vier PCR-tests laten afnemen en daarvoor 180 euro betalen. Het uitzoek- en regelwerk kostte hem zo’n acht uur.

Op de nieuwssite van de NOS doet hij verslag van de administratieve grensobstakels voor
reizigers. Als ware het een songfestival deelde hij punten uit:

12 punten voor Frankrijk, waar de coronatest gratis was.
12 punten voor Duitsland, het enige land waar je om de QR-code op je telefoon te krijgen geen aparte, nationale COVID-app nodig hebt. De code kan gewoon in Apple of Google Wallet gezet worden.
0 punten voor Griekenland waar ik niet heb ontdekt hoe ik mijn negatieve test in een Europese QR code kon omzetten. Er werd bij het inchecken wel om de test gevraagd. Gelukkig voldeed het certificaat dat ik in het hotel had laten printen.

In mijn eigen omgeving hoor ik van familie en vrienden dat het een zenuwslopende puzzel kan zijn om op Schiphol te mogen inchecken. In een geval was correct op tijd een sneltest gedaan bij de GGD, maar arriveerde op de middag van vertrek het appje met de uitslag niet op de iPhone. Er bleek een storing bij de GGD te zijn en een in de haast neergezette printer op Schiphol moest uitkomst bieden. Dat werd rennen naar de gate. Helaas stranden nog steeds reizigers op de luchthaven vanwege het ontbreken van de juiste app of formulieren. Dan staat daar een bepakt gezinnetje van pa en ma en twee huilende kinderen. Het zal je klant maar wezen…

Het wordt nog erger, want de kans is groot dat Nederland vanwege de hoge besmettingsgraad hier rood gaat kleuren op de Europese kaart met als gevolg nog meer obstakels met als hoogste drempel een verplichte quarantaine van 10 dagen of twee weken. Of landen gooien helemaal de deur voor Nederlanders dicht.

Feitelijk is daar in de branche niks aan te doen. Natuurlijk moet je dagelijks je informatie updaten en daarmee je klanten begeleiden. Helaas dwingt het mensen de auto in en worden de acco’s of campings zelf gereserveerd. Of ze kiezen in arren moede toch maar voor een binnenlandse vakantie, die vaak ook zelf buiten een reisbureau of touroperator om wordt geregeld.

We leken af te stomen op een redelijk onbekommerd zomerseizoen met een mooie last-minute hausse aan boekingen. De laatste prognoses kunnen de prullenbak in. En dan hangt ons ook nog eens het stopzetten van de overheidssteun per 1 oktober boven het hoofd.

jan@lokhoff.nl


Reacties? Graag! Maar wel onder vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.Author

Write A Comment