Vertwijfeld. Dat woord typeert het beste mijn en waarschijnlijk ook jouw gemoedsrust. Monster corona slaat zijn klauwen weer uit. Hier en in andere (Europese) landen. Dachten we niet allemaal vorige maand dat het ergste voorbij was. Steeds meer vluchten, optimistische toon in aanprijzingen van een weer groeiend reisaanbod en zelfs de eerste tekenen dat ook landen buiten Europa weer ‘open’ zouden gaan.

Ook het openbare leven in Nederland koerste richting het oude normaal. Terrassen en cafés puilden weer uit, die 1,5 ging meer de kant op van millimeters dan van een meter. Met name jongeren hadden het helemaal gehad met het coronajuk. Tot die categorie behoor ik niet, maar een hug met een goede vriend, handen schudden en met z’n vijven krap aan tafel op een terras voor de lunch? Ik beken, keek ook teveel door een roze bril.

#ikdoenietmeermee gaat mij overigens veel te ver. Ik zou graag een actie opstarten onder de hashtag ‘ikwilweeropvakantie’. Niet tegen de corona maatregelen, maar wel om de aandacht vast te houden op de noodlijdende reisbranche.

De overheid blijft lief voor onze sector, zeker als de voucherbank er straks komt. Blijft wel de roep over voor een gecoördineerde Europese afkondiging van reisadviezen. Alle EU-landen dezelfde kleuren. Dat zou een hele verbetering kunnen betekenen. Steun vanuit Brussel voor de reis- en luchtvaartsector zou ook niet misstaan.

De hele problematiek rond de ANVR/SGR Voucher lijkt trouwens ook goed te worden opgepakt. De reisretail zal daar dan ook achter staan, want de oprichting van de DTRU heeft geleid tot indringend overleg met de ANVR. Partijen houden vooralsnog hun kaken op elkaar onder het motto dat je een broedende kip niet moet storen.

Ik hoor wel dat partijen niet keihard tegenover elkaar staan. Het eerste persbericht van de DTRU zette weliswaar een andere toon – er leek wel een soort ‘retail-anvr’ opgericht – maar dat mes lijkt van tafel. Als de ANVR meer ruimte biedt voor de stem van de reisagent en daarmee ook rekening mee houdt, is de kou wel uit de lucht. De DTRU kan dan een prima vehikel zijn om die stem vorm en inhoud te geven.

jan@lokhoff.nl

Author

Write A Comment